Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä on vanhuksen koti?

Mielipide
 
Mirja Arajärvi

Helsingin Sanomissa (Sunnuntai 15. 2.) oli ansiokas juttu vanhusten kotihoidon ongelmista. Huonokuntoisten vanhusten hoitoa on viime vuosina siirretty laitoksista ja palvelutaloista vanhusten koteihin. Väitetään, että vanhukset itse haluavat näin.

Pitääkö tämä paikkansa, ja miten sitä on mitattu? Onko vanhukselle tärkeä juuri nykyinen koti vaiko kodinomainen asuminen ylipäätään?

Helsingissä on jatkuvat jonot ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Erittäin huonokuntoisten vanhusten hakemuksia joudutaan hylkäämään, koska paikkoja ei riitä. Samalla yksityiset palvelutalot tekevät hyvää bisnestä. Ne vanhukset, joilla on siihen varaa, hakeutuvat palvelutaloon, kun voimat ehtyvät.

Kotihoitoa perustellaan säästöillä. En voi ymmärtää, miten voi olla edullista, että hoitajan työajasta suuri osa kuluu paikasta toiseen siirtymiseen. Suuri osa vähätuloisista vanhuksista asuu vuokralla. Jos vanhus siirtyy palvelutaloon, hänen asuntonsa saadaan uuden vuokralaisen käyttöön. Omistusasuntojen tyhjillään pitämistä tulisi verottaa sen verran, että nämäkin asunnot saadaan asumiskäyttöön. Kaikki hyötyisivät.

Eräs näkökohta on turvallisuus. Saako yksin asuva vanhus nopeasti apua, jos hän kaatuu tai sairauskohtaus iskee? Avun saannin nopeus voi olla ratkaisevaa toipumisen kannalta esimerkiksi aivoinfarkteissa.

Paras ratkaisu olisi, jos vanhus voisi siirtyä palveluasumiseen jo siinä vaiheessa, kun hänellä on vielä jäljellä toimintakykyä. Oman "kodin" toimet, harrastukset ja ulkoileminen voitaisiin järjestää turvallisesti, mikä ylläpitäisi vanhuksen kuntoa ja myöhentäisi raskaan hoidon tarvetta. Tämä olisi inhimillisesti ja taloudellisesti kestävä ratkaisu.

Mirja Arajärvi
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat