Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmen tutkinnon asiantuntija: Työttömyys raatelee pysyvät arvet henkiseen hyvinvointiini

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Jarno Mela / Lehtikuva
Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Minkälaiset arvet massatyöttömyys jättää nykyisten noin 300 000 työttömän mieliin? Pitkäaikaisesti työtä vaille jääneiden hyvinvoinnista en ole kuullut kenenkään puhuvan.

Olen nyt itse ensi kertaa pitkän työurani aikana työttömänä ja olen huomannut, kuinka syvältä olen vammautunut tämän puolitoista vuotta kestäneen työttömyyteni aikana. Se on raadellut pysyvät arvet henkiseen hyvinvointiini.

Työttömyydestä kun ei pääse lomalle tai sairauslomalle, vaikka kuinka stressaisi, ahdistaisi tai tuntuisi siltä, että tarpeettomuuden tunne räjäyttäisi pään. Yöunet ovat menneet jo kauan sitten, toivottomuus tappaa elämisen halun.

Ulkopuolisuuden tunne on musertava, kun kukaan ei soita tai muista. Te-toimistosta on koko aikana soitettu vain kerran. Lupasivat noin vuosi sitten soittaa ja kysyä kuulumisiani toisenkin kerran, mutta soittoa en ole saanut. Huolellisesti laatimiini työhakemuksiin en saa vastausta, mikä osaltaan survoo itsetuntoni tyhjiöön. En ole edes vastaamisen arvoinen.

Työn hakeminenkin tuntuu jo turhalta, kun aavistelen, etten kuitenkaan pääse edes haastatteluihin saati että saisin töitä. Vointiani tai kuulumisiani ei kysele enää kukaan, kun ne muutamat jäljelle jääneet ystäväni tietävät, että työttömänä päiväni tapahtumat ovat viikosta ja kuukaudesta toiseen ne samat.

Apealla mielellä on vaikea iloita normaalisti iloa tuovista pienistä ja arkisista asioista. Kun lakkaa olemasta tuottava yhteisön jäsen, on tarpeeton myös ihmisenä.

Kenelle kuuluu työttömän hyvinvoinnin ja mielenterveyden hoito, kun työterveyshoitoa ei ole? Kunnalliseen hoitoon on kuukausien jono eikä yksityiseen hoitoon ole varaa. Läheisiä ihmisiäkään ei voi kuukausi toisensa jälkeen rasittaa samoilla ahdistuksen aiheilla.

Suomi muuttuu luokkayhteiskunnaksi, jossa pudotetaan nyt ne, jotka vielä muutama vuosi sitten rakensivat yhteiskuntaa taidolla, ilolla ja innolla. Uusia syrjäytyjiä ovat nyt koulutetut menestyjät.

Työuraa minulla on jäljellä vielä ainakin viisitoista vuotta. Olen alkanut pelätä sitä, miten kauan oikeasti kestän tätä tarpeettomuutta ja toimettomuutta.

Asiantuntija ja kolme tutkintoa, mutta turhaan

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat