Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin tulisi varautua uusiin energiaratkaisuihin

Mielipide
 
Peter Lund

Mielipidesivulla (HS 9. 2. ja 13. 2.) on kommentoitu Helsingin tulevia bioenergiavalintoja, joilla on kauaskantoisia vaikutuksia. Pääkaupunki toimii myös esimerkkinä koko maalle. Näistä syistä tulevia miljardi-investointeja olisi paikallaan tarkastella laajemmin.

Helsingin energiapäätöksissä luodaan suuntaviivat vuoteen 2050, jolloin kaupungin energiatuotannon tulisi olla lähes päästötöntä. Käydyssä keskustelussa on otettu esille hyvin vähän moderneja energiaratkaisuja tai energian käytön tehostamista, joihin panostaminen toisi samalla uusia työpaikkoja ja talouskasvua pääkaupunkiseudulle.

Helsinki on energiamielessä keskieurooppalainen kaupunki, koska pääosa energiankulutuksesta tulee liikenteestä ja rakennuksista. Täällä ei ole raskasta teollisuutta. Kaupungilla on ainutlaatuiset energiaverkot, joissa siirretään sähköä, lämpöä, kylmää ja kaasua.

Pääkaupunkiseudulla on vahvaa osaamista. Suurkaupungin innovaatiopotentiaali on korkea. Asukaslähtöiset hajautetut energiaratkaisut, energiapalvelut, rakennusten energia-automaatio, piensähkön syöttäminen verkkoon ja kulutuksen ohjaus ovat esimerkkejä kaupungin sisällä syntyvistä energiaratkaisuista.

Kun tiedetään, että energia- ja ilmastokysymysten ratkaiseminen globaalisti tulee perustumaan uusiin energiateknologioihin, tuntuu varsin erikoiselta, että Helsingin tulevaisuuden visio perustuu niin keskeisesti hiilen korvaamiseen puulla. Eikö Helsingin päätöksenteossa ole tilaa luovemmalle ajattelulle?

Uusimmat tutkimukset osoittavat, että Helsingin hyvää energiainfrastruktuuria hyväksikäyttäen tuulivoimalla voitaisiin tuottaa yli 60 prosenttia sähköstä. Rakennuksiin sijoitetut aurinkopaneelit voisivat tuottaa jopa 40 prosenttia sähköstä ilman merkittävää energianvarastointitarvetta. Tulevaisuudessa kaukolämpöä saatetaan tuottaa kilometrien syvyisistä lämpökaivoista.

Kaupungin rakennuskannan energiankäytön tehostamisen potentiaali on tunnetusti suuri. Helsingin edun mukaista olisi tarkastella laajemmin erilaisia energiavaihtoehtoja ennen kuin lukitaan kehitys useaksi vuosikymmeneksi eteenpäin – etenkin, jos se perustuu vanhaan teknologiaan.

Vaihtoehtoja ei kannattaisi punnita pelkästään energia- ja ilmastokriteerien suhteen vaan myös niin, miten eri vaihtoehdot voisivat luoda uutta yritystoimintaa, työpaikkoja ja osaamisvientiä.

Ja vaikka aurinkoenergiaan, maanlämpöön ja tuulivoimaan ei Helsingissä uskottaisikaan, tulevissa energiainvestoinneissa kannattaisi ainakin varautua niiden läpimurtoon, jotta suurvoimalat voitaisiin joustavasti liittää niihin.

Helsingin energiapäätösten pitää kestää tulossa olevat suuret globaalit energiamuutokset.

Peter Lund
professori, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat