Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristö unohtui vaaliteemojen joukosta

Mielipide
 
Maria Aurora Kalmari

Pääkirjoituksessa "Mistä asioista vaaleissa puhutaan?" (HS 15. 2.) avattiin eduskuntavaalien teemoja. Talous, työpaikat, leikkaukset, Kreikka ja numeroiden pyörittely mainittiin. Niin, ja keskikalja.

Mutta mihin unohtui ympäristömme? Ainutlaatuiset suomme ovat edelleen vailla suojelua. Erittäin uhanalaiset saimaannorpat hukkuvat verkkoihin. Luonnon monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään. Talvivaara tikittää vuotavana aikapommina. Jokainen pakenee vastuutaan, kuka ulkomaille, kuka pistämällä pään pensaaseen.

Ympäristönsuojelu hukkuu talouskeskustelun alle. Koska luonnon arvo on rahassa mittaamaton, sitä ei huolita mukaan isojen piirileikkiin. Kuitenkin sen turmeleminen tulee erittäin kalliiksi, ja sen palauttaminen alkuperäiseen kuntoonsa on usein mahdotonta. Ainoastaan ennalta ehkäisevällä ja kestävällä päätöksenteolla voidaan vaikuttaa myönteisesti ympäristön ja sitä kautta meidän ihmisten hyvinvointiin.

Mittaamattomien luontoarvojen pitäisi olla niiden asioiden joukossa, joista puhutaan vaaleissa. Niin kaunis on maa vain, jos tietoisesti annamme äänen niille, joilla sitä ei ole.

Maria Aurora Kalmari
meribiologi, juristi, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat