Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naurettava työuraeläke tulee kuopata kokonaan

Mielipide
 
Ilkka Pirttilä

Anna-Maija Lehto toi (HS Mielipide 15. 2.) ansiokkaasti esiin suunnitteluvaiheessa olevan eläkeuudistuksen ongelmia. Tässä yhteydessä olisi vielä syytä muistaa, että jo nyt kaksi kymmenestä siirtyy pois työelämästä pitkittyneen työttömyyden kautta, useimmat 50–59-vuotiaina. Tämä ei näy eläkkeelle siirtymistä mittaavassa tilastossa, joka siis antaa väärän kuvan tosiasiallisesta työuran kestosta.

Jos esimerkiksi kymmenen työssä kävijää siirtää eläkkeelle siirtymistä vuodella, noin kahdeksan työttömän työttömyysaika pitenee. Tämän vuoksi tosiasiallinen suomalaisten työssäoloaika ei kaavaillulla eläkeuudistuksella pitene juuri yhtään. Pukua suunniteltiin, mutta tulossa on vain taskuliina.

Tulevan eduskunnan tulisi vielä puntaroida asiaa ja pitää alin eläkeikä 63 vuodessa. Missään tapauksessa naurettavaa työuraeläkettä ei tule ottaa käyttöön.

Kuten Lehtokin kirjoittaa, "kunnon kriteereitä" raskaalle työlle ei löydetä. Muun muassa työterveyshuollon ammattilaisten tulisi saada keskittyä lisäämään kaikkien työntekijöiden terveyttä, turvallisuutta ja työhyvinvointia eikä tuhlata aikaa sen arvioimiseen, kenellä – muutamalla työntekijällä työpaikkaa kohti – on ollut raskas työura ja kenellä ei.

Ilkka Pirttilä
sosiologian dosentti, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat