Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkoliikenne edustaa mennyttä aikaa

Mielipide
 
Marko Toivanen

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen kehutaan sinisilmäisesti mullistuvan Kehäradan valmistuessa.

Alun perin joukkoliikenteen pääasiallisia kohderyhmiä ovat olleet opiskelijat, vähävaraiset ja muut henkilöt, joilla ei ole muita liikkumismahdollisuuksia. Vähitellen siitä on tullut sekava ja huonosti toimiva liikkumismuoto, joka vaatii minuuttiaikatauluihin sopeutumista ja etukäteissuunnittelua. Joukkoliikenne ei edes ole halpaa, kun lippujen hinnat nousevat vuosittain protesteista huolimatta.

Maksavien käyttäjien määrä vähenee sitä mukaa, kun hintoja nostetaan. Uusia matkustajia HSL yrittää hankkia epätoivoisesti mainonnalla, joka ei tavoita esimerkiksi autoilijaa.

Hyvin toimivaa palvelua ei tarvitse mainostaa. HSL:n markkinointibudjetti on vuonna 2015 noin 1,2 miljoonaa euroa. Rahoilla voisi perustaa uusia bussilinjoja tai perua jo tehtyjä lakkautuksia.

Uusia matkustusmuotojakin yritetään kehittää. Kutsuplus-bussipalvelu on kallis kokeilu, joka ei nykyisillä käyttäjämäärillä johda mihinkään. Palvelu rajoittuu pienille keskusta-alueille, ja sitä tuettiin vuonna 2014 keskimäärin 40 eurolla matkaa kohden. Jos kyse olisi normaalista liiketoiminnasta, Kutsuplus olisi jo lopetettu kannattamattomana, mutta HSL käyttääkin verorahoja.

Vantaalla matkustajat aiotaan ahtaa raiteille, kun bussilinjoja lopetetaan Kehäradan tultua käyttöön. Suurin osa ihmisten päivittäisistä työmatkoista sujuu nykyisinkin autoilla, ja lisää autoja on luvassa, kun bussireittejä huononnetaan. Siksi HSL yrittää saada myös tiemaksuja autoilijoille.

Virallisesti tiemaksuja perustellaan ruuhkilla. Ruuhkista ei kuitenkaan voi puhua, kun oma auto on selvästi nopeampi näilläkin liikennemäärillä.

Marko Toivanen
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat