Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikkalupauksilla on synkkä historia

Mielipide
 
Paavo Lintula

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitteli Helsingin Sanomissa (14. 2.) puolueen vaaliohjelmaa: tavoitteena on luoda 200 000 uutta työpaikkaa kymmenessä vuodessa.

Sipilän mukaan matkailuala on oikein listannut "toteuttamiskelpoisia" ajatuksia, joiden avulla voi syntyä jopa 30 000 työpaikkaa. Vaalien läheisyys yllyttää lupauksiin, mutta Sipilän ja muiden puoluejohtajien toivoisi muistavan työpaikkalupausten synkkää historiaa.

Eero Heinäluoman (sd) ollessa vuonna 2005 valtiovarainministerinä poistettiin varallisuusvero. Poistamisen piti lisätä kotimaista sijoittamista ja synnyttää tuhansia työpaikkoja. Työpaikkoja ei tullut, mutta kymmenettuhannet Suomen rikkaat tulivat entistä rikkaammiksi.

Matti Vanhasen (kesk) toinen hallitus päätti vuonna 2010 niin sanotusta risupaketista. Pakettia julkistettaessa pelkästään tuulivoima-alan ennustettiin vuonna 2020 työllistävän 18 000 ihmistä. Nyt ala ei yltäne 5 000 työpaikkaan.

Bioenergia-alan ja matalaenergiarakentamisen pitäisi kummankin luoda 10 000 uutta työpaikkaa. Tuulivoimaloiden rakentajat kuitenkin kituvat ja ovat siirtyneet ulkomaiseen omistukseen. Viime päivien uutiset ovat kertoneet massiivisten tuulivoimatukien kasautumisesta suurille toimijoille.

Valtiovarainministeriön tiedotteen 387/2013 mukaan yhteisöveron alennuksen piti synnyttää 7 000–9 000 uutta työpaikkaa. Ei tosin sanottu, meneekö tähän kymmenen vai sata vuotta. Toistaiseksi työttömyys on lisääntynyt jokaisena kuukautena päätöksen jälkeen, ja talouskasvu on nollassa.

Jotkin puolueet ja etujärjestöt ovat ajaneet perintöverotuksen poistamista. Perheyritysten liiton tilaamassa tutkimuksessa ekonomisti Pasi Holmin johtama PTT oli pystynyt laskemaan uusien työpaikkojen määrän sadan hengen tarkkuudella: se päätyi lukuun 4 800.

Aivan omassa luokassaan on kuitenkin hallituksen keväällä julkistama ja sittemmin uuden maatalousministerin Petteri Orpon (kok) päivittämä biotalousstrategia, joka synnyttää kymmenen vuoden kuluessa 100 000 työpaikkaa ja tuo peräti sadan miljardin euron tuoton.

Lakimuutoksia ja "fantastisia" uudistuksia hehkutettaessa uusia työpaikkoja luvataan tuhansia, usein kymmeniätuhansia. Lupauksia voi sanoa edesvastuuttomiksi: työ- ja elinkeinoministeriön mukaan meillä oli tammikuun lopussa 327 000 työtöntä, 35 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Paavo Lintula
kauppatieteiden tohtori, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat