Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soklin kaivoshankkeesta on luovuttava

Mielipide
 
Pekka Perttula Jorma Sauvonsaari Heikki Vaajakorpi

Hallituksen ministerivaliokunnan päätös rahoittaa Soklin väylähanketta 140 miljoonalla eurolla on käsittämätön. Valtion rahoja ollaan esittämässä tueksi norjalaiselle yritykselle liikenneyhteyteen, joka palvelee yksinomaan kaukana asutuksesta olevaa kaivoshanketta.

Hankkeelle, jonka elinkaari on 15–20 vuotta, ei ole edes lupaa kaivoksesta aiheutuvien suurten ympäristövahinkojen vuoksi. Esitystä perustellaan työllistämisellä, mutta sanallakaan ei mainita sitä, kuinka paljon menetetään alueen perinteisiä ja pitkäkestoisia muun muassa poronhoidon, metsätalouden ja matkailualan työpaikkoja.

Kaivos ei tuo pysyvää asutusta Sokliin eikä 80 kilometrin päässä olevalle Savukoskelle. Työvoima tulisi paljolti muilta paikkakunnilta, osin myös ulkomailta. Työvoimaa varten on kaavoitettu kaivosalueelle väliaikaisen asumisen alue.

Soklin kaivosalue on tärkeä osa yhtenäistä Fennoskandian vihreän vyöhykkeen suojelualuetta. Soklin kaivos tuhoaa toteutuessaan UKK-puisto–Kemihaaran erämaa-alueen sekä Värriön puiston ja Tuntsan erämaa-alueen välille jäävän Tulppio–Soklin kauniin ja luonnoltaan monipuolisen erämaa-alueen jokineen, soineen ja metsineen.

Kaivoksen aiheuttamat tuhot eivät kohdistu ainoastaan kaivosalueelle. Vesistötuhot ulottuvat Kemijoen kautta Suomen puolelle ja Nuorttijoen kautta Venäjälle. Kaikki kaivosprosessissa syntyneet ylijäämävedet johdetaan Kemijokeen. Haluavatko Kemijoen varrella asuvat Talvivaaran kaltaisia vesistöongelmia?

Viranomaisten päätökset eivät saa perustua ainoastaan kaivosyhtiön teettämiin selvityksiin, vaan tarkasteluissa on otettava mukaan myös luonto- ja viihtyisyysarvot. Arvokkaan ja ainutlaatuisen erämaaluonnon sekä luontoa säästävien elinkeinojen säilymisestä on kannettava vastuuta.

Tulppio–Soklin alueella on pitkät perinteet porotaloudessa, matkailussa, virkistyskalastuksesta ja metsätaloudessa. Kysymys on siitä, minkälaisen perinnön jätämme tuleville sukupolville. Haluammeko säilyttää nykyisen kaltaisen upean erämaa-alueen ja siihen liittyvät elinkeinot?

Vaihtoehtona on kaivos, joka tuhoaa lopullisesti Sokli–Tulppion erämaan ja turmelee vakavasti kaivosalueelta länteen ja itään laskevat vesistöt. Olemme jyrkästi sitä mieltä, että Soklin kaivosta ei tule toteuttaa.

Pekka Perttula
diplomi-insinööri, Espoo
Jorma Sauvonsaari
kalabiologi, Espoo
Heikki Vaajakorpi
hydrobiologi, Vantaa
Nuortin Elinkautiset ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat