Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsi kehittyy kodissa ja päivähoidossa

Mielipide
 
Tytti Solantaus Raija-Leena Punamäki

Anitta Pakanen ja Ritva Semi avasivat (HS Mielipide 12. 2.) keskustelun varhaiskasvatuksen käsitteestä osana uutta varhaiskasvatuslakia.

Kirjoituksen mukaan varhaiskasvatus on "alle kouluikäisille suunnattua suunnitelmallista ja tavoitteellista pedagogista toimintaa". Se ei siis koske nykyisen päivähoidon sisältöä kokonaisuudessaan vaan ainoastaan tätä pedagogista toimintaa. Kirjoituksessa ei kerrota, miten jäljelle jäävää toimintaa tulisi kutsua.

Joissain yhteyksissä asia on nähty niin, että lapsen päivähoitopäivän sisältö jakaantuu varhaiskasvatukseen ja hoitoon tai hoivaan. Varhaiskasvatusta olisi esimerkiksi 2–3 tuntia päivässä, ja loppuosa olisi hoivaa.

Hoivan ja kasvatuksen erottaminen perustuu aikuiskeskeiseen ja vanhentuneeseen näkemykseen lapsen kehityksestä. Kasvatuksen käsitettä ei voi rajata vain ammattilaisten pedagogiseksi toiminnaksi. Lapsen ensimmäiset kasvattajat ovat omat vanhemmat, siskot ja veljet jo paljon ennen päivähoidon alkua.

Olisi ällistyttävää, jos vanhempien pitäisi puhua "lasten viemisestä varhaiskasvatukseen". Koti, päiväkoti ja muut sosiaaliset ympäristöt osallistuvat omilla tavoillaan lapsen kasvatukseen ja kehitykseen.

Lapsen älyllinen, psykofysiologinen ja sosioemotionaalinen kehitys on kokonaisuus, jossa eri osiot ovat saumattomassa vuorovaikutuksessa. Kehitys on erittäin intensiivistä ensimmäisten vuosien aikana, ja se mahdollistuu päivittäisessä arkisessa vuorovaikutuksessa ja toiminnassa. Päivittäin toistuvat vaipanvaihdotkin rakentavat lapsen mieltä, havaintoja ja muistia, ja hän oppii joka kerta erilaisia vuorovaikutusvivahteita.

Päiväkodin arjen lohkominen pedagogiseen ja hoidolliseen toimintaan on räikeässä ristiriidassa kehitystieteellisen tutkimustiedon kanssa siitä, millainen varhainen ympäristö ennustaa tasapainoista kehitystä.

Päiväkotihenkilökunnan pedagoginen ammattitaito on tärkeää, mutta sen tulee integroitua osaksi toiminnan kokonaisuutta.

Tytti Solantaus
emeritatutkimusprofessori
lastenpsykiatri
Suomen Mielenterveysseura
Raija-Leena Punamäki
professori, psykologi
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat