Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykiatrisesta hoidosta puuttuu osaamista

Mielipide
 
Kaksi julkisen terveydenhuollon työntekijää

Mielenterveyspalvelut, niiden riittämättömyys ja ylikuormitus ovat viime aikoina jälleen puhuttaneet. Tuore esimerkki oli juttu (HS Kaupunki 9. 2.), jossa kerrottiin Helsingin avohoidossa olevan jopa sata potilasta yhtä hoitajaa kohden.

Pelkästään resurssien määrällinen lisääminen ei valitettavasti kuitenkaan ratkaise tätä ongelmaa. Ennen kaikkea olisi tärkeää tarkastella laatua.

Hakeutuessaan psykiatriseen erikoissairaanhoitoon esimerkiksi masennuksen, paniikkihäiriön tai syömishäiriön vuoksi potilas odottaa saavansa sairauteensa tehokasta ja asiantuntevaa, mahdollisia käypä hoito -suosituksia noudattavaa hoitoa.

Todellisuus on valitettavasti toinen. Psykiatristen poliklinikoiden tarjoama "keskusteluapu" ei suinkaan ole psykoterapiaa vaan juttelua, jonka tavoitteena ei edes ole kuntouttaa potilaita vaan "kannatella" heitä.

Millään muulla lääketieteen alalla ei tarjota kannattelua ongelmiin, joihin on olemassa asianmukaista hoitoa.

Varsinaiseen tavoitteelliseen terapeuttiseen työskentelyyn ei lähtökohtaisesti ole edes edellytyksiä. Keskusteluapua tarjoava henkilökunta koostuu enimmäkseen sairaanhoitajista, psykologeista ja sosiaalityöntekijöistä, ei suinkaan psykoterapeuteista.

Esimerkiksi sairaanhoitajien tutkintoon kuuluu pakollisena vain muutaman viikon psykologian ja psykiatrian opiskelujakso. Suomessa tämän katsotaan riittävän, jotta voi hoitaa erikoissairaanhoitoa tarvitsevia psykiatrisia potilaita.

Henkilökunnalta ei edellytetä käypä hoito -suositusten mukaisten terapiatekniikoiden osaamista, eikä psykiatrian yksiköillä siten välttämättä ole valmiuksia noudattaa niitä.

Britanniassa jokaisen psykiatrisessa hoidossa työskentelevän sairaanhoitajan tulee hallita näyttöön perustuvan psykoterapeuttisen työskentelyn perustaidot. Suomessa taitojen omaksuminen on valitettavan usein vapaaehtoisen ja itse maksettavan täydennyskoulutuksen varassa.

Jotkut sairaanhoitopiirit ovat itse päättäneet parantaa henkilökuntansa osaamista. Sen seurauksena saaduista hyvistä tuloksista on uutisoitu valtakunnallisesti. Niin hienoa kuin tämä onkin, kertoo jotain psykiatrian tilasta, että siirtyminen juttelusta asianmukaiseen ja tulokselliseen hoitoon ylittää uutiskynnyksen.

Potilaalla on oikeus saada parasta mahdollista hoitoa eikä pelkkää tavoitteetonta kannattelua. Avohoitoa aina vain enemmän painottavassa hoitojärjestelmässä olisi ensisijaisen tärkeää varustaa terveydenhuollon ammattihenkilöt niillä taidoilla, joilla mielen sairauksia ja psykologisia ongelmia voidaan tehokkaimmin hoitaa.

Kaksi julkisen terveydenhuollon työntekijää
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat