Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laajennus länteen tekisi Pisarasta kannattavamman

Mielipide
 
Petteri Hirvonen

Pisararadan kansantaloudelliset hyödyt on uusimmissa laskelmissa todettu pieniksi verrattuna rakentamis- ja ylläpitokustannuksiin. Tämä ei ole kovin yllättävää, koska valtava rakennusurakka tuo tosiasiallisesti vain yhden uuden alueen, Keski-Töölön, raideliikenteen piiriin. Pisararadan itäosassa Hakaniemessä on jo metro, jolla pääsee kätevästi Rautatieasemalle ja päinvastoin.

Ratainvestoinnin kansantaloudelliset ja alueelliset hyödyt olisivat huomattavasti suuremmat, jos sen läntiseen osaan saataisiin mahtumaan kaksi pysäkkiä. Niistä toinen sijaitsisi Taka-Töölössä likimain Kansaneläkelaitoksen kohdalla ja siitä olisi uloskäynnit Meilahden sairaala-alueen suuntaan sekä vanhalle jäähallille.

Taloudellisesti järkevillä kustannuksilla Länsipisara voisi irrota pääradasta Auroran sairaalan kohdalla kääntyen melko jyrkästi Nordenskiöldin kadun suuntaisesti. Se voisi kaivautua tunneliin joko suhteellisen välittömästi irtaannuttuaan pääradasta, myöhemmin Auroran sairaalan kohdalla tai jopa sen jälkeen.

Toinen, Töölöntorin oopperan pysäkki, sijaitsisi likimain paikalla, jolla se on nykyisissä suunnitelmissa.

Rautatieaseman maanalaisen pysäkin jälkeen rata nousisi takaisin pääradalle, joko ennen Linnunlaulua (edullisempi vaihtoehto) tai sitten vasta sen jälkeen.

Toki rataa voisi idässä jatkaa myös Hakaniemen suuntaan. Uusi yhteys Meilahteen ja vanhalle jäähallille voisi tehdä Hakaniemen pysäkistä jopa taloudellisesti perustellumman kuin aikaisemmin, kuten myös joissain Pisara-suunnitelmissa kaavaillusta Alppilan pysäkistä.

Länsipisaran laajennuksen yhteydessä kannattaisi tulevaisuutta varten tehdä varaus Niemenmäki–Munkkivuori-ratalinjauksesta nykyiselle Huopalahden asemalle saakka, jolloin lentoasemalle johtava Kehärata voisi tulla keskustaan Töölön kautta.

Petteri Hirvonen
yrittäjä, ekonomisti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat