Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkkä julkaisujen määrä ei kerro tieteen tasosta

Mielipide
 
Heikki Mannila Anu Nuutinen

Marjukka Liitenin kirjoituksessa "Tiede on tärkeää – teoriassa" (HS 16. 2.) puututtiin merkittävään teemaan, tieteen rahoituksen vähenemiseen. Artikkelissa esiteltiin Osmo Kivisen ja Juha Hedmanin esittämiä laskelmia Suomen tieteen tasosta ja kommentoitiin Suomen Akatemian Tieteen tila 2014 -selvitystä. Kivisen ja Hedmanin mukaan tieteen taso on väitettyä parempi.

Kivinen ja Hedman perustavat päätelmänsä siihen, että asukaslukuun suhteutettuna Suomessa julkaistaan paljon vertaisarvioituja artikkeleita. Julkaisujen määrä ja määrän kasvu, jonka Tieteen tila -selvityskin toteaa, on toki hyvä merkki, mutta se ei vielä kerro tutkimuksen tasosta. Kun bibliometrisiä analyysejä käytetään tiedepoliittisen päätöksenteon taustamateriaalin osana, on syytä erottaa määrän ja vaikuttavuuden arviointi toisistaan.

Tieteen tila -selvityksessä tarkasteltiin, kuinka suuri osa suomalaisista tieteellisistä julkaisuista on saanut paljon huomiota osakseen tiedeyhteisöltä. Tämä tehtiin laskemalla, mikä osa julkaisuista sijoittui kansainvälisessä vertailussa alansa eniten viitatun kymmenen prosentin joukkoon.

Tieteen tila -selvitys ja viimeaikaiset pohjoismaiset vertailut antavat Suomen tieteen tasosta yhteneväisen kuvan: taso on vakaa mutta monia verrokkimaita heikompi. Tutkimuksen rahoitusta koskevissa päätöksissä laadun ja vaikuttavuuden painottaminen onkin tärkeää.

Heikki Mannila
pääjohtaja
Anu Nuutinen
johtava tiedeasiantuntija
Suomen Akatemia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat