Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopisto vahvistaa sosiaalityön koulutusta

Mielipide
 
Liisa Laakso

Pääkaupunkiseudun kunnat luovuttivat 13. helmikuuta Helsingin yliopiston valtiotieteelliselle tiedekunnalle kannanoton sosiaalityön koulutuksen ja tutkimuksen vahvistamisesta. Samana päivänä yliopisto teki opetus- ja kulttuuriministeriölle ehdotuksen koulutuksen laajentamisesta eduskunnan myöntämän lisärahoituksen turvin vuonna 2015.

Helsingin yliopisto on valtakunnallisesti yksi suurimmista sosiaalityöntekijöiden kouluttajista. Vuonna 2014 Helsingin yliopistosta valmistui 54 kelpoista sosiaalityöntekijää. Näistä 48 suoritti valtiotieteiden maisterin tutkinnon pääaineenaan sosiaalityö ja kuusi sai kelpoisuuden sivuaineopinnoilla.

Lukumäärät ovat erittäin suuria. Valtiotieteellisestä tiedekunnasta, jossa on sosiaalityön lisäksi 12 muuta pääainetta, valmistui vuonna 2014 yhteensä 399 valtiotieteiden maisteria.

Viime vuonna aloituspaikkoja sosiaalityöntekijän kelpoisuuden tuottaviin opintoihin oli Helsingin yliopistossa kaikkiaan sata. Opinto-oikeuden vastaanottaneita opiskelijoita oli 87, joten kaikkia aloituspaikkoja ei saatu täytettyä. Parhaimpia tuloksia on saavutettu panostamalla maisterivaiheen koulutukseen.

Ehdotuksessaan opetus- ja kulttuuriministeriölle Helsingin yliopisto vastaa työvoiman tarpeeseen lisäämällä edelleen maisterivaiheen aloituspaikkoja ja sosiaalityöntekijän kelpoisuuteen vaadittavat opinnot sivuaineena suorittavien määrää.

Kokemustemme mukaan tärkeätä on myös panostaa opintojen sujuvoittamiseen.

Koulutusvastuun lisäksi yliopiston on huolehdittava sosiaalityön tutkimuksesta ja tutkimustyön kehittämisestä.

Työntekijävajeen täyttäminen kestävällä tavalla edellyttää koulutuksen laajentamista myös ammattikorkeakouluissa. Entistä sujuvampi yhteistyö niiden ja yliopistojen välillä, niin sanotusta duaalimallista luopuminen, mahdollistaisi sen, että sosionomin amk-tutkinnolla voisi hakeutua suoraan maisterivaiheen opintoihin yliopistoon.

Käytännössä tämä vaatisi muutoksia lainsäädäntöön ja amk-tutkinnon sisällöllistä kehittämistä esimerkiksi valinnaisten opintojen kautta vastaamaan yliopistollista kandidaatin tutkintoa.

Liisa Laakso
valtiotieteellisen tiedekunnan dekaani, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat