Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi tarvitsee ammatillisia tohtoreita

Mielipide
 
Tapio Huttula

Vuonna 2014 valmistui ennätysmäärä tohtoreita, yhteensä 1 860. Viime joulukuussa työttömiä tohtoreita oli 886.

Tieteentekijöiden liiton mielestä tohtorituotannon vähentämistä pitäisi pohtia. Liitto on myös huolissaan siitä, että tohtoreiden osaamista ei osata hyödyntää työelämässä. Ehkä näinkin on. Voisiko ongelma olla kuitenkin myös siinä, ettei työelämä pysty hyödyntämään kaikkien tohtoreiden osaamista? Ammatillinen tohtoritutkinto voisi olla vastaus ongelmaan.

Ajatus ei ole uusi. Ammatillinen tohtoritutkinto on jo käytössä muun muassa Irlannissa.

OECD:n tutkijat nostivat Suomea koskeneessa raportissaan jo vuonna 2009 harkittavaksi ammatillisen tohtoritutkinnon (professional doctorate) luomisen vaihtoehdoksi nykyisille tieteellisille tohtoritutkinnoille. Uudenlaisella tohtoritutkinnolla ei olisi tarkoituksenmukaista kasvattaa nykyistä tohtorituotantoa vaan sisällyttää se nykyisen tohtorituotannon raamiin.

Ammatillisten tohtoritutkintojen avulla voitaisiin lisätä osaamista niillä ammatillisesti painottuneilla toimialoilla, joille tieteellisesti painottunut tohtoritutkinto ei näytä soveltuvan. Uuden tutkinnon avulla voitaisiin osaltaan ratkaista monitieteellisen ja ongelmalähtöisen tiedon tuottamiseen liittyviä haasteita. Tutkinnon kehittäminen voisi olla myös sopiva kohde yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyölle.

Ammatillinen tohtoritutkinto tulisi rakentaa, ylemmän amk-tutkinnon tapaan, vastaamaan suoremmin työelämän tarpeita ja yhdessä sen kanssa. Uudenlaisen tutkimuspainotuksen avulla korkeakoulut voisivat avautua syvällisemmin yhteiskuntaan. Näin korkeakouluilla olisi mahdollisuus saada yritykset ja erilaiset julkiset organisaatiot mukaan tiedon tuotantoon.

Uusi tieto syntyy yhä useammin verkostoissa ja erilaisilla rajapinnoilla. Työelämän toimijoilla on suuri tarve olla rakentamassa uutta ymmärrystä tiedosta ja sen hyödyntämisestä. Tätä kautta syntyneellä tutkimustiedolla olisi vahva yhteiskunnallinen relevanssi ja vaikuttavuus.

Uusi tutkinto tarjoaisi myös ylemmän amk-tutkinnon suorittaneille heiltä tätä nykyä puuttuvan luontevan jatko-opintopolun. Ylemmän amk-tutkinnon suorittaneita on jo lähes 11 000.

Kansainvälisen arviointiryhmän seitsemän vuoden takainen ajatus olisi ensi vaiheessa toteutettavissa esimerkiksi siten, että yliopistot normaalin haku- ja arviointimenettelyn kautta hyväksyisivät ylemmän amk-tutkinnon suorittaneita nykyistä sisäänottoa lisäämättä tohtoriopiskelijoiksi. Tämä voisi parantaa tohtoreiden heikentynyttä työllisyyttä laajentamalla ja parantamalla valmistuneiden tohtoreiden työmarkkinakelpoisuutta.

Pitemmällä aikavälillä jotkin ammattikorkeakoulut voisivat Irlannin tapaan saada oikeuden joidenkin tohtoritutkintojen toteuttamiseen sillä ehdolla, että niiden osaaminen ja voimavarat arvioidaan riittäviksi. Samalla tavoinhan, vähitellen, taiteen tohtoritutkinnot ovat kehittyneet.

Tapio Huttula
rehtori, Humanistinen
ammattikorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat