Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puun polttaminen Helsingissä ei ole ekoteko

Mielipide
 
Pertti Rantala

Anneli Jalkanen vastasi (HS Mielipide 13. 2.) Eero Yrjö-Koskisen kirjoitukseen (HS Mielipide 9. 2.) Helsinkiin suunnitellun puuta polttavan voimalan luontoystävällisyydestä.

Jalkanen käsitteli aihetta metsätalouden ja puun kierron hiilidioksidipäästöjen kannalta asiantuntevasti. Hän jätti kuitenkin kokonaan kertomatta, että puun polttaminen lämmöksi ei Suomessa ole hiilidioksidipäästöjämme minimoiva ratkaisu eikä siis mikään ekoteko.

Hiilidioksidipäästöt minimoituvat, jos käytämme sen puun, joka ainespuun lisäksi on metsistämme saatavissa, liikennepolttoaineina. Erityisesti raskas liikenne ei pysty teknisesti käyttämään sähköenergiaa vielä muutamaan vuosikymmeneen. Päästöjen vähentäminen edellyttääkin jo tunnetun teknologian käyttämistä fossiilisen dieselin korvaamiseksi puupohjaisella polttoaineella.

Kun koko poltettavan puun lisäysmahdollisuus joudutaan päästöjen vähentämiseksi käyttämään liikenteessä, sitä ei voida käyttää paikoissa, joissa päästöjen alentaminen voidaan toteuttaa muillakin keinoilla.

Lämmöntuotanto voidaan ekologisesti ja vähäpäästöisesti toteuttaa muun muassa lämpöpumpuilla mitä erilaisimmista lämmön lähteistä. Helen Oy:llä on näitä ratkaisuja jo onnistuneesti käytössään.

Tämä lämmön tuotanto tuo toki lisää haasteita sähköenergian kausivaihteluiden tasaamisessa. Siihen on kuitenkin olemassa useita ratkaisuja, joista on vain valittava taloudellisimmat.

Puun suora polttaminen lämmöksi ei siis ole ekoteko eikä se ole myöskään kansantaloudellisesti mielekästä silloin, kun teknologia on valmiina puuraaka-aineen jalostamiseksi raaka-aineesta tuotteeksi.

Pertti Rantala
diplomi-insinööri
Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat