Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saattohoitopotilasta ei saa jättää yksin

Mielipide
 
Minna Saksi

Olen seurannut mielenkiinnolla keskustelua kotihoidosta, jonka parissa olen myös työskennellyt. Voin kokemuksen perusteella sanoa, että kotihoito on muuta kuin mitä sen pitäisi olla.

Vanhukset hoidetaan kotona, mikä on monen vanhuksen toive. Vanhukset myös kuolevat kotiin. Siitä ei yleensä kysytä vanhuksen mielipidettä, tai he eivät kykene siinä tilanteessa vastaamaan.

Julkisuudessa on annettu ymmärtää (HS Sunnuntai 15. 2.), että hoitolaitokseen siirrytään yleensä kolme kuukautta ennen kuolemaa. Mikä on se hoitolaitos siinä vaiheessa? Nämä vanhukset eivät välttämättä enää tarvitse sairaalahoitoa. Vuodeosastot on lakkautettu. Saattohoitokotipaikkoja ei ole kaikille.

Olen hoitanut kuolemaisillaan olevia saattohoitopotilaita kotona työvuorojen mukaisesti kahdessa vuorossa. Yöllä ei ole ollut ketään töissä. Illalla viimeisenä on hyvästelty vanhus, ja aamulla on löydetty vainaja.

Ilmaan on jäänyt kysymyksiä: Monenko aikaan? Oliko kipuja? Kukaan ei vastaa. Kukaan ei ole ollut näkemässä eikä pitämässä kädestä kiinni lähdön hetkellä.

Hoitajana koen tilanteet raskaina. Saattohoitopotilaan yksin jättäminen kuolemaan on heitteillejättö. Moraalisesti se on halveksittavaa.

Tätäkö on arvokas vanhuus ja kuolema? Tätäkö haluaisin itselleni?

Minna Saksi
sairaanhoitaja, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat