Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työuraeläke sopisi kuormittuneille ihmisille

Mielipide
 
Jouni Bruun

Dosentti Ilkka Pirttilä kirjoitti (HS Mielipide 17. 2.) naurettavasta työuraeläkkeestä. Kirjoittajan subjektiivinen näkemys asiasta kuvastaa kapeakatseisuutta eläkekeskustelussa. Työuraeläkkeen tulee nimenomaan olla mahdollinen polku eläköitymiseen niille, jotka kokevat pitkän työuran kuormittaneen henkisesti tai fyysisesti niin paljon, että on päästävä lepäämään ja käyttämään aikaansa muihin asioihin kuin työn tekemiseen.

Eikö esimerkiksi 40 vuotta työuraa ole kohtuullisen hyvä suoritus yhteiskunnallisesti ja oikeuta eläkkeeseen? Työuraeläkkeen tarpeellisuuden arviointi ei juuri kuormita työterveyshuoltoa, tarvehan lähtee yksilöllisestä tilanteesta. Suurin osa ihmisistä jatkaa työelämässä mielellään, ja heille voidaan tarjota ikään sovitettuja joustavia ja mielekkäitä työnteon mahdollisuuksia. Se taas on konkreettisina toimenpiteinä pitkälti elinkeinoelämän vastuulla, ei siis pelkästään juhlapuheissa.

Työuraeläkkeestä ei tule välttämättä merkittävää taloudellista kysymystä. Todennäköisemmin yhteiskunnan varoja kuluu siihen, että henkisesti tai fyysisesti kuormitetut työntekijät yritetään pitää väkisin työelämässä. Tuskin se on työnantajienkaan intressi.

Pitäisikö oikeudenmukaisuuden nimissä tehdä myös niin, että eläkeyhtiöiden johdon ja hallintoelinten palkkiot päätettäisiin eläkkeensaajista valitussa neuvostossa? Se arvioisi vuosittain palkkioiden määrän sen perusteella, kuinka hyvin varojen hoidossa on onnistuttu.

Jouni Bruun
työläinen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat