Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Majakkasaaren tulee säilyä avoimena kaikille

Mielipide
 
Angela Eriksson

Helsingin Sanomat kertoi taannoin, että Söderskärin majakkatornin omistajat joutuvat luopumaan vuokraamistaan puurakennuksista hävittyään rakennuksista käydyn vuokrakilpailun naapurisaaren yrittäjälle.

Kymmenen vuoden aikana Söderskär Majakka Oy:n omistajakaksikko on kunnostanut majakkatornia täydellisen rappion tilasta kiinnostavaksi matkailukohteeksi. Siellä on voinut tutustua kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuiseen ja harvinaisen eheänä säilyneeseen majakkamiljööseen.

Kahvila- ja majoitustoiminnan vakiintuminen saaren puurakennuksissa on viimeistellyt Söderskärin majakkasaaren kiehtovaksi kokonaisuudeksi, joka on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten. Vaikka Majakkaseura pitää majakoiden yksityisomistusta huonona vaihtoehtona, Söderskär Majakka Oy:n toiminta on mielestämme esimerkki onnistuneesta yksityistämisestä.

Kaikilla halukkailla on ollut mahdollisuus nauttia majakkasaaren arvokkaasta kulttuuriperinnöstä.

Siksi on hämmentävää, että Metsähallitus on sallinut nykyisen tilanteen syntymisen kilpailuttamalla saaren puurakennukset. Vaikka Metsähallitus antoi majakkatornin omistajille kilpailutilanteessa huomattavasti enemmän laatupisteitä, ratkaisevaa oli kilvan voittajan, EW Finland Oy:n, tarjoama 840 euron kuukausivuokra tornin omistajien tarjoaman 541 euron sijaan.

Kun häviäjänä on kymmenen vuotta saaren matkailua kehittänyt yrittäjäkaksikko, Metsähallituksen saavuttama säästö tuntuu pieneltä ja ratkaisu epäoikeudenmukaiselta.

Hyvin alkanut majakkamatkailu uhkaa nyt näivettyä ja majakan kunnostaminen vaarantuu. Tulevaisuudessa saarella toimii kaksi yrittäjää, joiden intressit ovat päinvastaiset. Uusi vuokralainen aikoo rajoittaa matkailua kesäisin, kun taas nykyisen toimijan elinehtona ja majakan kunnostamisen edellytyksenä on sesonkiajan matkailu.

Majakka Oy:n toiminta on ollut vastuullista ja kunnioittanut alueen luonto- ja kulttuurihistoriallisia arvoja. On surullista, että toiminnalta viedään nyt edellytykset. Söderskärin majakkasaaren on säilyttävä kaikille avoimena tulevaisuudessakin.

Angela Eriksson
puheenjohtaja
Suomen Majakkaseura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat