Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työuupumus jätti minuun pysyvät jäljet

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Päätoimittaja Päivi Anttikoski kirjoitti kolumnissaan koskettavasti läheisensä työuupumuksesta (HS 19. 2.). Läheisen toipuminen on lähtenyt käyntiin, ja Anttikoski toivoo sairastuneen toipuvan lähes ennalleen hyvän työterveyshuollon ja työnantajan tuen turvin.

Näihin toipumisen toivotuksiin on työuupumuksen kokeneena helppo yhtyä, mutta usein työuupumuksen sairastaminen muuttaa elämää pysyvästi monellakin tavalla.

Minä sairastuin työuupumukseen vuonna 2006, mutta toivuin likimain työkykyiseksi sairauslomien, hyvän hoidon ja työn uudelleenjärjestelyn turvin. Työuupumukseen usein liittyvä masennus kuitenkin jäi pysyväksi ja on heikentänyt elämänlaatua uupumisen jälkeen.

Myöskään monet asiantuntijatyössäni tarvittavat oppimiseen, muistamiseen ja monimutkaisten asiakokonaisuuksien hahmottamiseen tarvittavat kognitiiviset kyvyt eivät ole palautuneet uupumista edeltäneelle tasolle. Näyttää siltä, että nämä muutokset ovat jääneet pysyviksi. Myös stressinsietokyky on alentunut selvästi: tilanteet, joista ennen selvisi helposti, kuormittavat ja väsyttävät nyt huomattavasti enemmän.

Nyt nämä oireet ovat edenneet siihen pisteeseen, että joudun hieman yli 50-vuotiaana hakeutumaan määräaikaiselle osatyökyvyttömyyseläkkeelle.

Kun tunnollinen työntekijä lopulta uskaltautuu työterveyslääkärin puheille puhumaan uupumusoireistaan, ollaan jo vaikeassa tilanteessa, jonka korjaaminen vaatii nopeaa puuttumista. Hyvästä hoidosta huolimatta uupumus tulee kalliiksi uupujalle, työnantajalle ja yhteiskunnalle. Valitettavan paljon on myös tapauksia, joissa uupunut saa asiatonta kohtelua lääkäriltä tai esimieheltä, kuten Anttikosken esimerkki osoitti.

Työpaikoilla tuleekin panostaa nykyistä enemmän uupumisen oireiden aikaiseen tunnistamiseen ja nopeaan reagointiin, työyhteisöjen toiminnan organisointiin ja resursointiin sekä esimiesten kouluttamiseen tunnistamaan ja hoitamaan nämä tilanteet.

Näin voitaisiin pienentää myös uupumuksen pitkäaikaisia vaikutuksia ja vaikutusten seurauksia yhteiskunnalle ja ennen kaikkea uupuneille itselleen.

Burnoutin kokemusasiantuntija
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat