Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeuudistuksen taustasta on paljon tietoa

Mielipide
 
Kati Kalliomäki

Viime päivinä on noussut esille huoli, onko kaikki relevantti eläkeikään liittyvä tieto ollut käytössä eläkeuudistusta valmisteltaessa (HS Mielipide 15. 2. ja 17. 2.). Huomio on kiinnittynyt eläkkeelle siirtymisiän odotteeseen, joka viime vuonna nousi 60,9 vuodesta 61,2 vuoteen. Kehitys on siis myönteinen.

Eläkkeelle siirtymisiän odote kuvaa nimensä mukaisesti sitä hetkeä, jolloin siirtyminen työelämästä eläkkeelle tapahtuu. Se on tärkeä vaihe, mutta yksin siitä ei voi piirtää koko kuvaa työurista. Esimerkiksi viime vuoden nousu johtui pitkälti vähentyneistä työkyvyttömyyseläkkeistä. Itse vanhuuseläkeikäisten joukossa ei suurta muutosta tapahtunut.

Eläkeuudistuksen valmistelijoilla on ollut käytössä eläkkeellesiirtymisiän odotteen lisäksi paljon muutakin tutkittua tietoa ja tilastotietoa. Osa näistä on valmistettu juuri eläkeuudistusta varten, osa sisältää selvitys- ja arviointityötä pidemmältä ajalta.

Esimerkiksi faktaa työurien ja eläkkeellä oloaikojen pituuksista ja sosioekonomisten erojen vaikutuksesta työuriin on käytetty valmistelutyössä tiuhasti. Selvityksiä ja analyyseja on julkaistu myös kaikille avoimessa verkko-osoitteessa www.eläkeuudistus.fi.

Tutkimustieto ja kokemus kertovat muun muassa, että lakisääteisen eläkeiän nosto vuodella myöhentää käytännössä eläkkeelle siirtymistä noin vajaalla puolella vuodella.

Myös eläkeuudistuksen vaikutuksia arvioiviin selvityksiin voi tutustua yllä mainituilla verkkosivuilla.

Kati Kalliomäki
viestintäjohtaja
Eläketurvakeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat