Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielenterveysongelmia tulee ehkäistä ennalta

Mielipide
 
Hanna Repo Jonna Vierula

Lapsiperheiden ja nuorten aikuisten hyvinvoinnin ongelmat aiheuttavat inhimillistä kärsimystä. Ongelmien hoitamatta jättäminen tulee yhteiskunnalle hyvin kalliiksi.

2 800 nuorta jäi mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2013. Siis yli seitsemän alle 35-vuotiasta joka ikinen päivä. On esitetty arvioita, joiden mukaan pelkästään nuorten työkyvyttömyyseläkkeistä johtuvat kustannukset ovat viiden miljardin euron luokkaa vuosittain. Tämä on noin kymmenen prosenttia Suomen valtion tämän vuoden budjetista.

THL:n raportti (52/2012) vuonna 1987 syntyneiden lasten kasvusta aikuiseksi puhuu samaa karua kieltä. 21. ikävuoteen mennessä joka viides nuori oli saanut psykiatrista erikoissairaanhoitoa tai lääkitystä mielenterveysongelmiinsa.

Myös muita hyvinvoinnin ongelmia, kuten kouluttamattomuutta ja toimeentulon ongelmia, esiintyi paljon.

Raportissa todetaan 1990-luvun lama-ajan lasten pahoinvoinnin syyksi tuolloin tehdyt poliittiset päätökset, joilla karsittiin rankasti lapsiperheiden peruspalveluista sekä ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta.

Toisen selvityksen mukaan työkyvyttömyyseläkkeelle jääneiden nuorten oirehdinta on alkanut usein jo kouluiässä, mutta sitä ei ole kyetty tunnistamaan tai hoitamaan tehokkaasti. Joka viides mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkettä hakenut nuori on yrittänyt itsemurhaa.

Näiden tietojen valossa lapsiperheiden palveluihin nykyään kohdistuvat jatkuvat leikkaukset ovat järjenvastaisia ja kuvastavat päättäjien lyhytnäköisyyttä.

1990-luvun lama-ajan lapset ovat nyt työikäisiä aikuisia, osa nykyisiä ja osa tulevia vanhempia. He ovat rakentamassa perustaa uusien sukupolvien hyvinvoinnille.

Perheen voimavarat sekä ongelmat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Lasten ja nuorten ongelmat tulisi pystyä tunnistamaan jo varhain, mikä on yksi ennaltaehkäisevän terveydenhuollon tärkeimmistä tehtävistä.

Nykyään esimerkiksi neuvolalle on ladattu jopa kohtuuttomat paineet vastata niukoilla resursseilla perheiden avuntarpeeseen. Nykyinen palvelujärjestelmä on kankea eikä vastaa ihmisten todellisiin tarpeisiin.

Tarpeisiin vastaaminen tarkoittaa panostusta ennalta ehkäisevään terveydenhuoltoon ja tukipalveluiden, kuten psykoterapioiden ja kotipalvelun saatavuuteen ja oikea-aikaisuuden tehostamiseen.

Päättäjien halu ottaa hyvinvoinnin pikavippejä ihmetyttää: säästetään tänään ja maksetaan pahoin eskaloituneet ongelmat kymmenkertaisina takaisin muutaman vuoden kuluttua, inhimillisestä kärsimyksestä välittämättä.

Nyt olisi oikea hetki kohdentaa ennalta ehkäisevän terveydenhuollon ja lapsiperheiden ja nuorten tukipalveluiden resurssit vastaamaan niiden todellista tarvetta.

Riittääkö tähän yhteistä poliittista tahtoa?

Hanna Repo
sairaanhoitaja, terveystieteiden maisteriopiskelija, Turun yliopisto
Jonna Vierula
terveydenhoitaja, terveystieteiden maisteriopiskelija, Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat