Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muotoilun mahdollisuudet tulisi hyödyntää

Mielipide
 
Mikko Kalhama

Kulttuurisivuilla kirjoitettiin (HS 19. 2.) Design Forum Finlandin tappioista. Jutussa käsiteltiin myös suomalaisen muotoilun kansainvälistymistä. Muutama tarkennus on paikallaan.

Design Forum Finlandin noin 200 000 euron tappiot viime vuonna johtuivat myymäläliiketoiminnasta ja kertaluonteisista toiminnan lopettamisen kuluista. Myymälä päätettiin lopettaa pitkän harkinnan jälkeen vuokrasopimuksen oltua katkolla elokuussa 2014. Design Forum Finlandin muu toiminta ja kansainväliset hankkeet ovat aina olleet hyvin tasapainossa.

Tärkeämpi kysymys liittyy muotoiluvientiin. Design Forum Finlandin toiminnan yksi päämääristä on edistää muotoiluvetoisen liiketoiminnan kansainvälistymistä. Muotoilu on laajentunut uusille käyttöalueille samaan aikaan kuin kansainvälistymiseen suunnatut resurssit ovat vaihdelleet voimakkaasti.

Muotoilun kansainvälistymistä on jo vuosia edistetty pitkäjänteisesti laajassa yhteistyössä kansallisten toimijoiden ja elinkeinoelämän kanssa. Tavallisesti nelivuotiset hankekokonaisuudet ovat kohdistuneet Japaniin, Kiinaan ja Koreaan sekä Yhdysvaltoihin ja Keski-Eurooppaan. Lähialueita on alettu korostaa uudella hankekaudella alan yritysten toivomuksesta.

Talouden rakennemuutoksen vuoksi kansainvälistymiseen suunnatut resurssit ovat kuitenkin aiempaa tiukemmassa. Vastaavasti muotoiluvetoisen liiketoiminnan tarpeet ovat kasvaneet. Tässä tilanteessa on ollut perusteltua pyrkiä laajempaan vaikuttavuuteen toteuttamalla vientihankkeita uudenlaisissa viitekehyksissä.

Frankfurtin kirjamessut todistivat, että Euroopan suurimmat kirjamessut voivat olla tuloksellinen näyttäytymispaikka myös muotoilulle niin medianäkyvyyden kuin liiketoiminnallisten päämäärienkin kannalta. Samalla muotoilu rikastutti teemamaa Suomen kulttuurista välittyvää kuvaa.

Niukat voimavarat vaativat ennakkoluulotonta yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Muotoilualankaan ei tule kaivautua poteroihin ja rajautua toimimaan vain perinteisesti hyväksi havaituissa ympäristöissä.

Kansallisessa kilpailukykyä koskevassa keskustelussa olisi hyvä pohtia, tulisiko muotoilun kansainvälistymiseen suunnattuja resursseja kasvattaa – varsinkin, kun Tilastokeskuksen taannoisen selvityksen perusteella tiedämme, että jopa 25 prosenttia viennistämme hyödyntää muotoilua kilpailukykytekijänä. Kansantaloutemme tulevaisuuden rakentamisessa muotoilulla on vahva rooli, ja sen vaikuttavuus tulisi ulosmitata täysimääräisesti.

Mikko Kalhama
toimitusjohtaja
Design Forum Finland

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat