Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihanteellinen avohoito vaihtelee potilaittain

Mielipide
 
Matti Holi Pentti Hinttala Grigori Joffe

Kaksi julkisen terveydenhuollon työntekijää kritisoi (HS Mielipide 18. 2.) "kannattelevaa" hoitoa psykoterapioiden sijaan psykiatrisessa avohoidossa. Kirjoituksen aihe on tärkeä, mutta kirjoitus oli yleistävä ja antoi yksipuolisen kuvan nykytilanteesta.

Optimaalinen avohoito vaihtelee potilaittain: esimerkiksi useilla skitsofreniapotilailla itsenäistä asumista monipuolisesti tukeva "kannattelu" yhdessä tehokkaan lääkehoidon kanssa on sopivin hoito.

Monille potilasryhmillemme ei ole olemassa näyttöön perustuvia psykoterapioita. Psykoterapiat ovat vain yksi osa ideaalista avohoitoa.

Olemme samaa mieltä siitä, että esimerkiksi masennuspotilaiden hoidossa tärkeää ovat nopeasti toisiaan seuraavat näyttöön perustuvat hoitotoimet, muun muassa psykoterapia, jotta esimerkiksi töihin paluu ei tilan pitkittyessä vaikeutuisi. Olemme myös samaa mieltä siitä, että valitettavan monet, jotka voisivat hyötyä terapiasta, eivät sitä saa.

Avohoidon toiminnot ja tarpeet eivät nykytilanteessa täysin kohtaa, mutta niiden kartoitus ja uudelleenorganisointi pääkaupunkiseudulla on käynnissä yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

Organisaatioissamme toimii paljon psykoterapiakoulutuksen saaneita työntekijöitä. Olemme lisäksi panostaneet yksiköissämme laajoihin terapiakoulutuksiin, joiden tarkoituksena on lisätä määrämittaisia terapioita. Omana toimintana tuotamme paljon ryhmäterapioita. Ostopalveluna hankittuja terapioita tarjotaan monille potilaille, ja toiset hyötyvät nettiterapioista.

Avohoitoistuva psykiatria on dynaamisessa vaiheessa. Yhtenä sen keskeisenä tavoitteena on erilaisten näyttöön perustuvien psykoterapioiden tarjoaminen kaikille, jotka niitä tarvitsevat.

Matti Holi
psykiatrian dosentti
toimialajohtaja, Hyks psykiatria
Pentti Hinttala
ylilääkäri, vs. psykiatria- ja päihdepalveluiden johtaja
Helsingin kaupunki
Grigori Joffe
psykiatrian dosentti
johtava ylilääkäri, Hus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat