Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka kantaa vastuun sote-sotkusta?

Mielipide
 
Juhani Lehto

Se, mitä asiantuntijat ovat sanoneet aikoja sitten sote-uudistuksesta, sai eduskunnan perustuslakivaliokunnan yksimielisen tuen (HS 20. 2.).

Kahdeksan eduskuntapuolueen puoluejohtajat, puolueiden edustajat parlamentaarisessa valmisteluryhmässä ja pääministeri Alexander Stubbin (kok) koko ministeristö kantavat vastuun asiantuntijamielipiteen kuulemattomuudella aiheutetusta sotkusta.

Stubb puhuu mielellään poliittisen vastuun kantamisesta – onneksi vaalit ovatkin lähellä. Tämä sotku varmasti muistetaan.

Valmisteluryhmiin kuuluneiden virkamiesten ja muiden asiantuntijoiden vastuu ei myöskään ole olematon, vaikka he ovat toimineet poliitikkojen ohjausryhmien alaisuudessa.

Miksi he eivät ole jättäneet esityksiin heille lainsäädännön sallimin oikeuksin eriäviä mielipiteitä?

Tämähän ei ole vain työryhmän jäsenen ja esittelijän oikeus vaan myös esittelijän velvollisuus poliittisia päätöksentekijöitä kohtaan.

Eikö muka kukaan valmisteluun osallistuneista ole ymmärtänyt esityksen demokratiaa kaventavaa perustuslain kanssa ristiriidassa olevaa luonnetta? Onko kyse ammattitaidon vai rohkeuden puutteesta?

Juhani Lehto
sosiaali- ja terveyspolitiikan
professori, Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat