Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsänhoidossa tarvittaisiin suojelun näkökulmaa

Mielipide
 
Juhani Koivupuisto

Espoon suunnittelemat hakkuut ja harvennukset Pohjois-Espooseen (HS Kaupunki 16. 2.) herättävät monta kysymystä. Luontoväen lailla voi ihmetellä niiden mittavuutta mutta myös tapaa, jolla niistä päätetään.

Hoitosuunnitelma ei mene luottamusmieskäsittelyyn, vaan yksi virkamies (katupäällikkö) voi päättää siitä. Suunnitelman teko on sekin ollut virkamiestyötä, jossa konsultit ovat avustaneet. Luontojärjestöjä ja asukkaita on toki kuultu, mutta mitään takeita vaikutuksesta ei ole, kun kuntademokratia ei oikeasti toimi tässä asiassa.

Epäilen, että kovin moni espoolainen ei ole ottanut kantaa tähän asiaan. Jos onkin, ovatko he ymmärtäneet, mitä suunnitelmat todella tarkoittavat? Siis miltä metsässä näyttää hakkuiden ja harvennusten jälkeen.

Metsänhoitoa pääkaupunkiseudun kunnissa toteuttaa joukko ammattilaisia, joista moni varmasti tekee työtään hyvin. Ahkerasti Espoon virkistysmetsissä ikäni liikkuneena ja siellä tapahtunutta metsänhoitoa seuranneena rohkenen kuitenkin väittää, että liian usein näkyy metsänhoidollinen – metsätaloudellinen – eikä virkistys- tai luonnonsuojelullinen näkökulma.

Finnoontien länsipuolella keskuspuistossa tätä näkökulmaa on viime aikoina toteutettu esimerkiksi niin, että suuri osa jykevästä kuusimaisemasta on hävitetty. Pian kai loputkin – joukossa runsaasti satavuotiaita ja terveitä kuusipuita – pannaan nurin "maiseman avaamiseksi".

Avaria maisemiakin saa olla, mutta myös metsämaisemaa, jossa voi tuntea olevansa sen sisässä. Siitä myös eläimet, joita toivoisi virkistysmetsässä olevan, pitävät.

Haluan kyllä, että ulkoiluteitä hoidetaan, huonokuntoiset ja vaaralliset puut kaadetaan ja polulla lojuvat korjataan tieltä. Metsiä ei kuitenkaan pidä hoitaa liikaa.

Nyt kun kunnissa, myös Espoossa, eletään niukkuuden aikoja ja kaikessa pitää säästää, eikö juuri tällaisia mittavia luonnonhoitosuunnitelmia voisi siirtää tuonnemmaksi? Samalla suunnitelmia voisi karsia.

Juhani Koivupuisto
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat