Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylämitta suojelee kalakannan perimää

Mielipide
 
Anna Kuparinen

Maa- ja metsätalousministeriön esitys uudeksi kalastusasetukseksi ei sisällä ylämittarajoja kalalajeille, toisin sanoen pituutta, jonka ylittäviä kaloja ei saa kalastaa. Tämä on kalakantojen kestävän hoidon ja luonnon monimuotoisuuden suojelemisen kannalta ongelmallista.

Tavallisimmin ylämittarajaa perustellaan sillä, että se turvaa suurikokoisten emokalojen poikastuotannon. Tämä ei kuitenkaan ole ylämittarajan ainut hyöty. Jos kalastusta säädellään vain alamittarajalla, parhaiten selviävät ne yksilöt, jotka tulevat sukukypsiksi ennen alamittarajan saavuttamista tai hyvin pian sen saavutettuaan.

Suurempina sukukypsiksi tulevat kalastetaan todennäköisesti ennen kuin ne ehtivät tuottaa poikasia.

Tämä luo voimakkaan evolutiivisen valintapaineen, jonka seurauksena geneettisesti pienikokoiset kalat yleistyvät, kun taas suurten kalojen genotyypit harvinaistuvat.

Tällaiset muutokset kalakannan perimässä ovat pitkäaikaisia, jopa peruuttamattomia. Geneettinen muuntelu kalakannassa vähenee, mikä heikentää sen kykyä selviytyä muuttuvassa elinympäristössä.

Kalojen koolla on väliä myös koko vesiekosysteemin toiminnalle. Ekosysteemin vakautta edistää laaja kirjo erikokoisia kaloja, kun taas suurten petokalojen puuttuminen epävakauttaa koko ekosysteemin.

Tämä tarkoittaa voimakkaita vaihteluita kalalajien suhteellisissa määrissä ja poikastuotannossa sekä myös kasvi- ja eläinplanktonin määrissä. Epävakaassa ekosysteemissä kalakantojen kehitystä on vaikea ennustaa, mikä johtaa helposti liikakalastukseen ja jopa kalakannan romahtamiseen.

Anna Kuparinen
filosofian tohtori, dosentti
akatemiatutkija
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat