Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritysten täytyy sopeutua uuteen toimintaympäristöön

Mielipide
 
Tatu Piirainen

Aalto-yliopiston ja OP:n suuryritystutkimus ja viimeisin pk-yritysbarometri antavat melko synkän kuvan suomalaisten yritysten tilanteesta. Yritysten epävarma taloudellinen tilanne näyttää jatkuvan.

Keinoja yritysten tilanteen parantamiseksi mietitään kuumeisesti. Eniten näkyvyyttä ovat saaneet erilaiset yritystoiminnan kustannusten ja sääntelyn vähentämiseen tähtäävät toimet. Pelkästään niiden avulla yritysten ongelmia ei kuitenkaan ratkaista.

Yritysten toimintaympäristön rakennemuutos on jäänyt liian vähälle huomiolle. Uudessa toimintaympäristössä tarvitaan uudenlaista ajattelua.

Yrityksillä on nyt neljä erilaista vaihtoehtoa parantaa tuotteidensa kysyntää. Ne voivat parantaa vanhojen tuotteiden hintakilpailukykyä alentamalla tuotantokustannuksia tai ne voivat tuottaa lisäarvoa asiakkaille kehittämällä vanhoja tuotteita.

Vanhojen tuotteiden myyntiä voidaan myös koettaa laajentaa uusille markkina-alueille.

Neljäs vaihtoehto on kehittää uuteen toimintaympäristöön paremmin soveltuvia uusia tuotteita ja liiketoimintamalleja.

Yritysten toimintaympäristö on muuttunut niin paljon, etteivät ensimmäiset kolme vaihtoehtoa enää riitä takaamaan yritysten menestystä. Muutoksen taustalla on useita globaaleja trendejä: kansainvälinen työnjako syvenee, digitalisaatio lisääntyy, muutostahti kiihtyy, asiakkaiden vaikutusvalta kasvaa, energia- ja luonnonvarat niukkenevat ja ympäristötietoisuus sekä sääntely lisääntyvät.

Muutokseen liittyy myös asiakkaiden ostoskäyttäytymisen kehittyminen. Muutokseen ovat vaikuttaneet ostovoiman vähentyminen, alhaisen kustannustason maissa tuotettujen tuotteiden tarjonnan lisääntyminen ja tuotteisiin kohdistuvien odotuksien muuttuminen. Tuotteilta odotetaan aiempaa enemmän yksilöllisyyttä, moni- ja helppokäyttöisyyttä, elämyksellisyyttä ja kestävyyttä.

Yritysten pärjääminen riippuu lisääntyvässä määrin niiden kyvystä kehittää uuteen toimintaympäristöön soveltuvia tuotteita ja liiketoimintamalleja. Yrityksissä tarvitaan nyt toimintatapoja, jotka tukevat tätä. Tällaiset toimintatavat perustuvat jatkuvaan innovointiin, yksilölliseen asiakaspalveluun ja kestävyyteen. Henkilöstö, asiakkaat ja ulkoiset yhteistyökumppanit tulee ottaa mukaan yrityksen toimintoihin.

Uudet toimintatavat tarvitsevat tuekseen uudenlaisia kustannusten säästämisen keinoja, jotka tukevat tällaista laajaa yhteistyötä, jatkuvaa innovointia, hyvää asiakaspalvelua ja kestävyyden edistämistä.

Uusien toimintatapojen omaksuminen on hidas ja vaativa tie. Se tarjoaa kuitenkin ainoan pitkällä aikavälillä kestävän ulospääsyn yritysten nykyisestä tukalasta tilanteesta.

Olisi erittäin tärkeää miettiä, kuinka politiikalla voitaisiin tukea tätä muutosta. Muutosta on mahdollista edistää myös Strategisen tutkimuksen neuvoston äskettäin nimittämien tutkimusohjelmien avulla. Toivoa sopii, että niihin valittavissa tutkimushankkeissa tarkastellaan yritysten toimintatapojen uudistamisen edellytyksiä ja esteitä.

Tatu Piirainen
tutkija, Pirkkala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat