Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensihoitouudistus toi huonompaa palvelua

Mielipide
 
Virva Rantala

Kotimaansivuilla (HS 19. 2.) väitettiin ensihoidon nopeutuneen ja parantuneen ensihoitouudistuksen seurauksena. Toimin terveyskeskuslääkärinä Kemijärvellä ja näkökantani on toinen: ensihoitouudistus ei ole tuonut tullessaan mitään hyvää.

Tulin lääkäriksi Lappiin vuonna 2011 ja hämmästyin ensihoidon laatua. Ensihoitajat olivat todella päteviä ja taitavia. Täällä ensihoitajat ovat vuosikausien ajan hoitaneet potilaita kentällä niin, ettei potilaita ole kuljetettu terveyskeskukseen tai sairaalaan.

Ei ole uusi keksintö, että on järkevämpää hoitaa potilas kotonaan kuin kuljettaa hänet 200 kilometrin päähän saamaan kipu- tai närästyslääkettä. Aiemmin sitä harrastettiin jopa enemmän kuin nyt, sillä ennen ambulansseissa oli paremmat lääkevalikoimat ja ensihoitajien taitoihin luotettiin. Nykyään ensihoitajien pitää konsultoida lääkäriä kaikesta.

En muista aiemmilta vuosilta yhtäkään tapausta, jossa ihmishenki olisi vaarantunut sen vuoksi, että ensihoito olisi saapunut paikalle liian hitaasti. Kokemukseni mukaan kiireellisissä tapauksissa ambulanssi saapuu yhtä nopeasti kuin aiemmin, mutta kiireettömiä kyytejä joudutaan odottamaan huomattavasti aiempaa pidempään.

Olen samaa mieltä ainoastaan siitä jutun väittämästä, että ensihoito on nykyään huomattavasti kalliimpaa. Sallan kunta on joutunut maksamaan nykyisestä ensihoidosta jopa viisi kertaa enemmän kuin aiemmin. Pari kuukautta sitten Sallasta vietiin toinen ambulanssi 70 kilometrin päähän Kemijärvelle. Millä matematiikalla siellä on "palvelutaso noussut"?

Ensihoitouudistus on myös tuonut mukanaan käsittämätöntä sähläystä. Uusia ohjeistuksia on tullut viikoittain – ja seuraavalla viikolla niistä valtaosa on kumottu. Jatkuvat muutokset kuormittavat henkilökuntaa.

Aiemmin Kemijärvellä oli ensihoidossa vakiintunut henkilökunta. Nykyään ensihoitajat vaihtuvat tiuhaan tahtiin, ja kaikista pätevimmät ensihoitajat ovat siirtyneet muualle.

Pahoin pelkään, että sote-uudistuksessa käy samalla tavalla kuin ensihoitouudistuksessa: hinnat nousevat ja palvelut huonontuvat, eikä kunnilla ole mitään sananvaltaa tapahtumien kulkuun.

Virva Rantala
terveyskeskuslääkäri, Kemijärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat