Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistuksen tavoitteita ei määritelty tarpeeksi hyvin

Mielipide
 
Tuomas Piirtola

Perustuslakivaliokunnan lausunto sote-uudistuksesta (HS 20. 2.) kertoo Suomen lähihistorian suurimmasta poliittisesta epäonnistumisesta: neljän vuoden hallituskauden tärkein hanke on tukevasti karilla pari kuukautta ennen vaaleja. Erityisen huolestuttavaa on, ettei hallituksemme ole saanut neljässä vuodessa monia muitakaan hankkeita toteutettua, ja epäonnistuminen on ollut systemaattista.

Epäonnistumisen voi nähdä ulkopuolisen silmin johtuvan pääasiallisesti heikosta poliittisesta ohjauksesta, jossa ei ole paneuduttu tavoitteen asettamiseen.

Naapurimaassamme Ruotsissa suuret poliittiset hankkeet on toteutettu menestyksellisesti yksinkertaisella perussapluunalla. Siinä poliitikot määrittelevät huolellisesti tavoitteet ja asiantuntijavalmistelu vastaa toteutuksesta ainoastaan asetetuille tavoitteille alisteisena.

Sote-uudistuksessa tavoitteet ovat olleet vähintäänkin epäselviä, muuttuvia ja jopa keskenään ristiriitaisia. Uudistukselle olisi riittänyt kolme ylätason tavoitetta: kansalaiset saavat koko maassa halutunlaisia palveluja, kustannuksista säästetään tietty rahamäärä ja hanke voidaan toteuttaa ilman perustuslain muutoksia.

Näiden tavoitteiden yksityiskohtaiseen määrittelyyn olisi pitänyt uhrata paljon enemmän poliittisia voimavaroja.

Tavoitteiden selkeys olisi myös auttanut meitä kansalaisia ymmärtämään sote-uudistusta konkreettisesti. Esimerkiksi sitä, minkälaisia hammashoitopalveluita olisi mahdollista saada ja millä kriteereillä vanhuksille taataan laitoshoitoa.

Mitattavien ja konkreettisten tavoitteiden sijaan poliittinen ohjaus on rakentanut esteitä tavoitteiden saavuttamiselle: yksille ei kelpaa maakuntamalli, toiset haluavat säilyttää pienillä kunnilla suhteetonta päätäntävaltaa ja kolmannet eivät halua ottaa mukaan yksityisiä palveluntarjoajia.

Epäonnistumisesta tulee ottaa opiksi. Maamme kannalta tärkeät hankkeet pitää viedä vastedes läpi menestyksekkäämmin.

Toivottavasti meillä on poliitikkoja, joilla on näkemystä ja uskallusta kertoa, minkälaiseen satamaan Suomi-laiva ohjataan, ja jättää ohjaaminen sen parhaiten hallitseville ammattilaisille.

Tuomas Piirtola
kauppatieteiden maisteri
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat