Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkovähennyksen poistaminen haittaa nuoria

Mielipide
 
Risto Järvinen

Asuntolainojen korkovähennys halutaan lopettaa (HS Kotimaa 19. 2.). Kansliapäällikkö Hannele Pokan johtama työryhmä on todennut, että valtiolta jää saamatta verotuloja korkovähennyksen eli 200–300 miljoonan euron verran. Vähennyksen sanotaan suosivan hyvätuloisia, haittaavan työvoiman liikkumista ja aiheuttavan työttömyyttä.

Syytökset ovat raskaita, kun samalla unohdetaan mitalin toinen puoli. Jos hyvätuloinen opintonsa päättänyt nuori ostaa velkarahalla Pasilasta asunnokseen kaksion, siitä on maksettava noin 300 000 euroa. Valtio saa summasta heti kättelyssä muuttoverona varainsiirtoveroa 6 000 euroa.

Työelämäänsä aloittava nuori maksaa tuloveroa asuntovelan lyhentämiseen tarvittavista tuloista 20 vuoden ajan vuosittain noin 15 000 euroa, siis asunnon hinnan toistamiseen. Kaiken kukkuraksi kaksion listahinnassa on VTT:n selvityksen mukaan veroja 40–45 prosenttia eli enemmän kuin rakennustyötä tai -materiaalia.

Ketä tässä suositaan? Totaalista vuokralla asumista kokeiltiin Neuvostoliitossa 70 vuoden ajan. Siellä käyneet muistanevat tulokset, joihin voi edelleen perehtyä valokuvien avulla.

Huolimatta ankarista veroistaan omissa asunnoissaan asuvat vapauttavat valtavan määrän yhteiskunnan resursseja muihin kohteisiin kuin vuokra-asuntojen rakentamiseen.

Risto Järvinen
kanslianeuvos, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat