Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihminen on rauhantahtoinen ja yhteistyöhakuinen

Mielipide
 
Markus Lång

Kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen maalaili (HS Mielipide 21. 2.) ihmisistä melkoisen lohduttoman kuvan: ihmisillä on "opportunismin geeni", joka ajaa heidät kamppailemaan toisiaan vastaan. Käsityksiään hän perusteli evoluutiobiologialla ja peliteorialla. Antropologian ja psykologian näkökulmasta hänen maailmankuvansa on kuitenkin epäuskottava ja tarkoitushakuinen.

Ihmisen esihistorian tutkimus on osoittanut, että ihminen on rauhanhaluinen ja yhteistyöhakuinen olento. Resurssien hyödyntäminen sujuu yhteistyöllä tehokkaammin kuin väkivalloin. Ihmispopulaation ei ole tarvinnut irtautua konfliktipyrkimyksestä eikä "kauhun tasapainosta", koska sitä ei ole alun pitäen ollut. Opportunismin geeniä ei ole kukaan perinnöllisyystutkija ihmiseltä löytänyt.

Peliteoria yksinkertaistaa ihmisyksilöiden psyykkistä kompleksisuutta karikatyyrinomaisesti. Kansantaloustiede ei nimittäin pysty käsittelemään ihmisen epäitsekkyyttä. Ihminen samastuu lajikumppaneihinsa ja on valmis omalla kustannuksellaan rankaisemaan niitä, jotka menettelevät epäreilusti ja opportunistisesti.

Resurssien oikeudenmukainen jakaminen on ihmisille tärkeää, ja tuloerojen kasvattaminen ja resurssien kahmiminen johtavat konflikteihin.

Sodanlietsonta ei edusta ihmiskunnan normaalitilaa, vaan kyse on niin sanotusta kontingentista maladaptaatiosta, joka voidaan rinnastaa sairauteen. Lajitovereiden surmaaminen sodassa on ihmisille erittäin traumaattista eikä suinkaan lajityypillistä.

Valtaosa ihmiskunnasta elää nytkin rauhantilaisissa yhteiskunnissa, jotka perustuvat yhteistyöhön. Sodat ja konfliktit ovat poikkeustilanteita, eikä niitä voi yleistää säännöksi. Muun muassa Florence Nightingale ja Henri Dunant edustavat normaalia ihmisyyttä.

Kanniainen luonnehti aseistakieltäytyjiä vapaamatkustajiksi konfliktien maailmassa, mutta konfliktien hakijoita ja resurssien kahmijoita – viime kädessä itsekkäitä yksilöitä – voidaan pitää ihmiskunnan syöpänä.

Kanniaisen tarjoilema kauhun tasapaino on yksioikoinen, hedelmätön ja ihmisluonnon vastainen ratkaisu vaikeaan ongelmaan: resurssien oikeudenmukaiseen jakamiseen.

Markus Lång
filosofian tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat