Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaista osaamista tulee hyödyntää muotoilun viennissä

Mielipide
 
Merja Salonen

Suomalaiset muotoilualan yritykset ovat laajentaneet toimintaansa viime vuosina esimerkiksi Kiinaan, Yhdysvaltoihin, Britanniaan ja Turkkiin. Kulttuurisivujen (HS 19. 2.) juttu muotoilusta kaipaa tarkennusta pohjoismaiseen yhteistyöhön liittyvien kasvumahdollisuuksien osalta.

Team Finland -organisaatioiden yhtenä tavoitteena on yritysten kansainvälistymisen tukeminen. Näitä organisaatioita ovat maailmalla toimivat Suomen viranomaiset, ely-keskukset ja julkisrahoitteiset organisaatiot Suomessa. Valikoimissa on useita toimenpiteitä yritysten auttamiseksi, mutta puhdasta rahaa esimerkiksi pitkäaikaisen yhteisen myyntinäyttelyn järjestämiseen ei ole. Isommassa mittakaavassa Suomella on rooli useissa EU-tason aloitteissa, muun muassa Design for Europe -ohjelmassa.

Design Forum Finlandin tuottamat vientitapahtumat ovat olleet osa muotoilualan yritysten kansainvälistymisen tukemista hyvin pienen julkisen tuen turvin.

On kustannustehokasta etsiä pohjoismaisia yhteistyökumppaneita yrityksillemme. Ruotsin ja Tanskan luovien alojen yritykset ovat mestareita kaupallistamisessa. Juuri siinä meillä Suomessa on paljon opittavaa.

Ruotsalaiset ovat perustaneet Los Angelesiin Yhdysvaltoihin skandinaavista muotoilua ja innovaatioita tarjoavan myymälän, jossa myydään myös suomalaista muotia ja muotoilua.

Tanskassa ja Ruotsissa muoti, muotoilu sekä audiovisuaaliset sisällöt ovat olleet elinkeinotoiminnan kehittämisen fokuksessa jo vuosia. Siitä meillä on todisteina menestyvät alan yritykset ja tv-sarjat, jotka todennäköisesti kaikki tunnemme.

Norja ja Islanti ovat menossa kovaa vauhtia ohitsemme näillä aloilla.

Olisi sulaa tyhmyyttä jättää mahdollinen pohjoismainen yhteistyö ja vertaisoppiminen hyödyntämättä – varsinkin, kun yrityksemme ovat tervetulleita skandinaaviseen yhteistyöhön.

Yrityksillämme ja yhtä lailla julkisilla organisaatioilla on paljon opittavaa aivan nurkan takana ja helppojen yhteyksien päässä. Jos liittoudumme pohjoismaisten menestyjien kanssa, kaukaisemmille ja haastavammille markkinoille meno saattaa helpottua ja sysätä suomalaiset luovien alojen yritykset nopeaan kasvuun.

Merja Salonen
asiantuntija, luovat alat, Tekes

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat