Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupungin vuokra-asukkaat on jätettävä rauhaan

Mielipide
 
Juha Kastemaa

Valtiovarainministeriö kaavailee, että vastedes kaupungin vuokra-asuntojen vuokrasopimukset tehtäisiin määräaikaisina (HS Kaupunki 20. 2.). Jos asukkaan tulot osoittautuisivat liian suuriksi, vuokrasopimus irtisanottaisiin tai vuokraa korotettaisiin rajusti.

Toteutuessaan tämä tarkoittaisi, että kaupungin vuokrataloissa asuisi vain tietyn tuloluokan ihmisiä. Tämä leimaisi ihmisiä ja lisäisi slummiutumista, jota Helsinki on nimenomaan pyrkinyt estämään.

Ehdotus on myös mahdoton toteuttaa käytännössä, koska ihmisten työ-, raha-, perhe- ja terveystilanteet saattavat muuttua merkittävästi lyhyelläkin aikavälillä.

Ihmettelen lisäksi, mikä oikeus kunnallisella vuokranantajalla on urkkia asukkaittensa elämäntilannetta säännöllisin väliajoin.

Hyvätuloisuuden rajaa on mahdoton määritellä. Sopii myös kysyä, mihin ja minne mahdollisesti irtisanottavat asukkaat sijoitettaisiin asumaan.

Suunnitelma on kummallinen myös talouden kannalta. Kun ihmiset maksavat kohtuullista vuokraa, heille jää enemmän rahaa omaan käyttöön, mikä hyödyttää talouskasvua.

Ehdotus kuuluu samaan romukoppaan kuin muutaman vuoden takainen yritys kieltää vuokra-asukkailta keskinäiset asunnonvaihdot. Toteutuessaan nämä ehdotukset vain pahentaisivat pääkaupunkiseudun vuokra-asumisen ongelmia.

Tuore ehdotus on myös hyvä osoitus siitä, miten tietämättömiä tällaisia päätöksiä junailevat ovat pienituloisten käytännön elämästä ja ongelmista.

Paras malli on purkaa tai perusteellisesti remontoida kaupungin huonokuntoisimpia vuokrataloja. Siten saadaan tasattua edes vähän vuokra-asuntojen välisiä laatueroja ja rauhoitettua pahimpia ongelmataloja.

Juha Kastemaa
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat