Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuurin tukijärjestelmä kaipaa muutosta

Mielipide
 
Hannu Oskala

Taiteen ytimessä on luovuus, ja luovuuteen kuuluu muutos. Kun valtiollinen taiteen tukijärjestelmä luotiin 1960–1980-luvuilla, muutos oli uhka ja valtion tuen piti tarjota turvaa. Tässä onnistuttiin liiankin hyvin.

Maailma on muuttunut, mutta järjestelmä ei. Tuen ulkopuolelle jää nykyisin liikaa laadukasta taidetta ja jopa kokonaisia taiteenlajeja.

Esimerkiksi musiikin valtionosuusjärjestelmän piirissä toimii 28 orkesteria, mutta 95 prosenttia tuesta menee klassisen musiikin orkestereille. Taustalla on se, että muun muassa jazz, kansanmusiikki ja rytmimusiikki vakiintuivat taiteenlajeiksi vasta 1980-luvun jälkeen. Järjestelmä ei kohtele edes niin sanottua taidemusiikkia tasapuolisesti. Lain ulkopuolelle jäävät esimerkiksi kuorot ja lauluyhtyeet. Nykytila ei vastaa musiikin kentän kysyntään eikä tarpeisiin.

Teatterin tilanne on aivan yhtä luutunut. Helsingissä on helpompaa periä teatteri edelliseltä sukupolvelta kuin perustaa itse teatteriryhmä ja päästä valtion tuen piiriin edes kovalla työllä.

Matti Vanhasen toinen hallitus lisäsi kulttuurin rahoitusta merkittävästi, mutta lisäys toteutettiin olemassa olevan valtionosuusjärjestelmän puitteissa. Lisärahoituksesta pääsivät siis osallisiksi samat tahot, jotka olivat saaneet tukea aiemmin.

Pelkkä rahan lisääminen ei siis auta, vaan on muutettava rakenteita. Tukea pitäisi tarkastella säännöllisin väliajoin, esimerkiksi kerran neljässä vuodessa, jolloin käytäisiin läpi kaikki tuen saajat sekä politiikan tavoitteiden että laitosten toiminnan näkökulmasta.

Laadukkaat ryhmät pärjäisivät tässä tarkastelussa taiteenlajista riippumatta. Malli kuitenkin mahdollistaisi muutoksen. Myös kiertueita kannattaisi tukea selvästi nykyistä laajemmin, sillä kulttuuria pitäisi olla tarjolla suurten aluekeskusten ulkopuolellakin.

Kulttuurin tukea on voitava muuttaa. Jämähtäneestä järjestelmästä kärsii koko suomalainen kulttuurielämä.

Hannu Oskala
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat