Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pisararata on puhtaasti poliittinen hanke

Mielipide
 
Lauri Kontro

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) aikoo liittää Pisararadan rahoituksen nopeasti annettavaan lisäbudjettiin. Rinteen tarkoituksena on panna lapio maahan ennen vaaleja ja sitoa valtio juridisesti hankkeeseen, jotta tulevat hallitukset eivät pääsisi arvioimaan Pisaraa uudelleen.

Pisaran kokonaishinnaksi on arvioitu rahoitusmallista riippuen 1,9–2,7 miljardia euroa. Kysymyksessä on valtava hanke, jolla saadaan aikaan noin kahdeksan kilometriä rautatietunnelia sadan metrin syvyyteen Helsingin keskustan alle. Hanketta on perusteltu sillä, että Helsingin aseman ratapiha on ahdas eivätkä nykyiset junat mahdu sinne.

Pisararata on puhtaasti poliittinen hanke, jota kannattavuuslaskelmat eivät puolla. Liikenneviraston tekemässä kannattavuuslaskelmassa hankkeen kannattavuusluku on alle 0,5. Se tarkoittaa sitä, että kahden miljardin investoinnilla saataisiin aikaan alle miljardin hyödyt. Nämäkään hyödyt eivät ole reaalisia tuloja vaan mielikuvitusrahaa. Luku on saatu siten, että kävelystä ja odottelusta säästetyt minuutit on kerrottu palkansaajien keskituntipalkalla.

Liikenneministeri Paula Risikko (kok) on todennut, että Pisarasta ei saada lainkaan hyötyä, jos Helsingin ratapihan remonttia ei tehdä ennen sitä. Asiantuntijaselvityksissä on taas todettu, että ratapihan remontti lisää välittömästi aseman suorituskykyä viidenneksen. Junat kulkevat ratapihalla ihan sujuvasti ilman miljardi-investointia tunneliin.

Entinen valtiosihteeri Raimo Sailas on sanonut, että Pisaraan laitettavat rahat pitäisi käyttää mieluummin metsäautoteiden rakentamiseen. Niitä pitkin kulkee raaka-aine uusiin biotalouden myllyihin, jotka luovat uutta työtä ja hyvinvointia. Pisara on sen sijaan kansantaloudellisesti täydellinen hukkainvestointi.

Pisaraa on puolusteltu sillä, että sen rahoitus ei rasita paljon pääkaupunkiseudun kuntia. Valtion rahoitusosuudeksi kahden miljardin hankkeesta on kaavailtu 60 prosenttia. Viidennes on tarkoitus saada EU:lta, mutta mitään varmuutta tästä rahasta ei ole olemassa.

Jos Pisara olisikin pelkkä Helsingin kaupungin hanke, muilla ei olisi siihen sanomista. Nyt kuitenkin lasku tulee kaikille. Suurimman laskun maksavat paitsi pääkaupunkiseudun myös koko Uudenmaan veronmaksajat, koska Uusimaa on väkimäärältään suurin alue.

On syytä toivoa, että hallituksella olisi selkärankaa unohtaa kannattamaton hanke ja säästää rahat tuottaviin investointeihin.

Lauri Kontro
valtiotieteen maisteri
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat