Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ay-liikkeen olisi jo aika uudistua

Mielipide
 
Martti E. O. Korpela

Teollisen ajan pysyviä ilmiöitä on työttömyys. Sen vaihtelevuus on ollut suurta. Työpaikkojen riittämättömyydestä ei ole juuri missään päästy kokonaan eroon. Talousteorian mukaan syynä on työn kalleus. Joka tapauksessa työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät nytkään kohtaa toisiaan: meillä on liiaksi väkeä työn tarjontaan nähden. Siitä huolimatta suomalaisen ay-liikkeen energia kuluu työssä olevien etujen ajamiseen.

Työmarkkinoiden tuhoisa epätasapaino ei näytä liikuttavan suomalaista ay-liikettä, joka elää yhä 1900-luvun alun sosiaalidemokraattisessa "me vaadimme" -aatemaailmassa. Sille näyttää tuottavan tuskaa sen oivaltaminen, että nykyään kaapin paikan näyttävät ne, joiden käsissä on yritystoiminta, eivät palkansaajat.

Mikä logiikka onkaan siis siinä, että SAK ammattiyhdistyksineen katsoo voivansa ajaa jäsentensä taloudellisia etuja entiseen malliin ikään kuin maassa vallitsisi pysyvä työvoimapula, myyjän markkinat? Eikö ammattiyhdistysten kannattaisi myös pitää visusti mielessään, että entisen ay-pomon kuuluisa "persettä penkkiin" -uhkaus ei voi toimia yhä herkemmin haavoittuvassa yritysmaailmassa? Sabotoidessaan työelämän välttämättömiä uudistuksia liike sahaa omaa oksaansa.

Martti E. O. Korpela
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat