Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykoterapeuttista koulutusta pitäisi lisätä

Mielipide
 
Vuokko Wallace Taru-Maija Kokkonen Kaisa Eteläpää

Kaksi julkisen terveydenhuollon työntekijää toi esille (HS Mielipide 18. 2.) tärkeitä puutteita psykiatrisen hoidon laadussa ja työntekijöiden koulutuksessa.

Suomalaiset ja kansainväliset hoitosuositukset listaavat erilaisia psykososiaalisia interventioita psyykkisten ongelmien hoitoon. On huolestuttavaa, miten heikkoa psykososiaalisten hoitojen saatavuus on. Yksityiseen psykoterapiaan pääsy on vaikeaa, ja monen ongelmat ehtivät kroonistua ennen psykoterapian alkamista. Hoitosuositusten mukaiset interventiot voitaisiin kuitenkin tuottaa jo julkisessa perus- ja erikoisterveydenhuollossa panostamalla mielenterveysammattilaisten koulutukseen.

Britanniassa fokusoidut psykoterapeuttiset interventiot tarjotaan julkisella sektorilla asiakkaille ilmaiseksi. Tähän tarkoitukseen on koulutettu suuri joukko psykologeja, jotka ovat suorittaneet kliinisen psykologian ammatillisen tohtoritutkinnon. Koulutukseen kuuluu kolmen eri viitekehyksen laajat psykoterapiaopinnot työharjoitteluineen ja työnohjauksineen.

Kliiniset psykologit tarjoavat näyttöön perustuvia psykoterapeuttisia interventioita ja psykoterapiaa julkisessa terveydenhuollossa. Lisäksi muut mielenterveystyöntekijät on koulutettu tarjoamaan tavoitteellisia psykoterapeuttisia interventioita yleisimpiin psyykkisiin ongelmiin, kuten masentuneisuuteen ja ahdistuneisuuteen. Psykososiaalisten hoitojen saamisen edellytyksenä ei ole psykiatrinen diagnoosi tai lääkitys.

Psykoterapeuttisen koulutuksen lisääminen mielenterveystyöntekijöiden koulutuksiin mahdollistaisi hoitosuositusten mukaisten tavoitteellisten psykoterapeuttisten interventioiden tarjoamisen julkisessa terveydenhuollossa.

Koulutuksen ja osaamisen lisääminen voisi ehkäistä monen ihmisen ongelmien kroonistumisen ja tuoda psykiatrisen ammattikunnan työhön lisää mielekkyyttä.

Vuokko Wallace, Sipoo
Taru-Maija Kokkonen, Iisalmi
Kaisa Eteläpää, Tuusula
kliinisen psykologian tohtoreita

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat