Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lama-aika tahrasi lapsuuteni ja nuoruuteni – valitsin ammatinkin palkan takia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Lapsuuteni voidaan jakaa kahteen osaan. Elämäni ensimmäiset kymmenen vuotta isäni oli menestyvä liikemies, ja elämä kotonamme oli erittäin mukavaa ja murheetonta.

Toinen puoli lapsuudestani on taas täysin suuren laman aiheuttaman romahduksen värjäämä. Kuulun 1980-luvulla syntyneeseen syrjäytyneiden ikäpolveen.

Käytin siskojeni kanssa kaikki koulusta saamani stipendirahat vanhempieni auttamiseen. Osan lukiosta opiskelin ilman kirjoja rahanpuutteen vuoksi. Muistaakseni saimme häädön asunnostamme yhteensä viisi kertaa. On aika mahdotonta unohtaa ulosottomiesten saapumista – etenkin, jos naapurit katselevat vierestä.

Isäni otti kerran yhteyttä sosiaalitoimeen, koska mikään taho ei suostunut myöntämään vuokra-asuntoa maksuhäiriöiselle miehelle. Mitään apua ei kuitenkaan pystytty antamaan. Tämä oli mielenkiintoista, koska taloudessamme oli tuolloin vielä viisi alaikäistä lasta.

Tunsin koko nuoruuteni olevani leimattu. Luokkakaverini saattoivat esimerkiksi jokseenkin ajattelemattaan kysyä, onko isäni rikollinen.

Minua ei kutsuttu luokkatovereideni syntymäpäiville tai pyydetty mukaan elokuviin. Koin yhteiskunnan yksinkertaisesti soveltavan minuun eri sääntöjä kuin suurimpaan osaan ikätovereistani.

Viimeisin taisteluni käytiin syksyllä, jolloin pääsin opiskelemaan lääketiedettä. Pankki ei olisi aluksi halunnut myöntää minulle opintolainaa. Minulle ei koko lapsuuteni aikana isäni velkakierteen vuoksi myönnetty pankkitiliä, minkä seurauksena ilmeisesti myös opintolainasta tuli alkujaan kielteinen päätös. Eipä tämä mitään uutta ollut: muun muassa kesätöiden hakeminen oli todella hankalaa, koska työnantajan piti maksaa palkka käteisellä. Minulla ei koskaan ole henkilökohtaisesti ollut maksuhäiriömerkintöjä.

Meidät lama-ajan lapset voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään. On ryhmä nuoria aikuisia, jotka eivät jaksa kaiken kokemansa jälkeen edes yrittää, mistä seuraa usein elinikäinen syrjäytyminen.

Kuulun itse toiseen ryhmään, jota menneisyys ajaa ruoskan tavoin eteenpäin. Ammatinvalintani lääkärinä perustui realistiseen elinkustannusten laskutoimitukseen. Turhamainen puoleni toki halusi saada edes jonkinasteista arvostusta, koska nuoruudessani en tuntenut olevani edes tiskirätin arvoinen.

Voinkin vain rohkaista päättäjiä olemaan luomatta toista kaltaistani sukupolvea. En toivoisi kaltaistani nuoruutta kenellekään. Vaikka olenkin nyt elämääni tyytyväinen ja onnellinen, en usko koskaan lopettavani taistelua kauan sitten luotuja sisäisiä demonejani vastaan.

Lama-ajan lapsi
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat