Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimukset eivät kumoa kehitysapukritiikkiä

Mielipide
 
Matti Kääriäinen

Helsingin Sanomien kirjoitus "Professori torjuu kehitysapukritiikin" (Talous 21. 2.) antoi ymmärtää, että Wider-instituutin johtajan Finn Tarpin tutkimuksien mukaan kehitysapuun kohdistunut kritiikki olisi jotenkin kumottavissa.

Koska kirjoituksessa viitattiin hiljattain julkaisemaani kirjaan Kehitysavun kirous, haluan oikaista kirjoituksen antamaa kuvaa asiasta.

Tarp tuskin on lukenut suomenkielistä kirjaani. Hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla pääargumenttinaan väittämä siitä, että kehitysapu vaikuttaa positiivisesti talouskasvuun. En lähde tästä asiasta kiistelemään, vaikka tutkijat ovatkin siitä edelleen erimielisiä. Päinvastoin: minusta olisi merkillistä, mikäli kaikilla kehitysapuun käytetyillä miljardeilla ei olisi saatu aikaan minkäänlaista positiivista vaikutusta talouskasvuun.

Kirjassa esittämäni keskeiset argumentit ovat kuitenkin toiset. Ensinnäkin totean sen, että kehitysavun tärkein tavoite eli äärimmäisen köyhyyden vähentäminen on toteutunut parhaiten niissä maissa, jotka eivät ole juurikaan saaneet kehitysapua, ja huonoiten kehitysavun tärkeimmissä kohdemaissa.

Toinen argumenttini, jota ei taloustieteellisillä tutkimuksilla pystytä tutkimaan, on se, että kehitysapu synnyttää riippuvuutta, heikentää demokratiaan kuuluvaa vastuullisuuden periaatetta ja ruokkii huonoa hallintoa. Se jopa tukee epädemokraattisia niin sanottuja näennäisdemokratioita ja täten estää maiden kehittymistä normaalilla, niille ominaisella tavalla.

Harvardin yliopiston kansainvälisten kehityskysymysten professori Lant Prichett on hiljattain kirjoittamassaan esseessä tullut siihen tulokseen, että köyhien ja rikkaiden maiden prioriteetit eivät kohtaa. Siksi rikkaiden länsimaiden rooli kehityskysymyksissä luultavimmin kutistuu marginaaliin. Nämä ovat asioita, jotka ovat kehitysapukritiikin ytimessä. Niitä ei Finn Tarpin mainitsemilla taloustieteellisillä tutkimuksilla kyetä mittaamaan tai arvioimaan.

Kehitysmaiden auttamiseksi tarvitaan uudenlaista ajattelua, jossa huomio kiinnitetään koko globaalin hallintajärjestelmän toimivuuteen ja niihin rakenteellisiin ongelmiin, jotka estävät kehitysmaita kehittymästä kestävällä tavalla. Nämä kysymykset ovat usein luonteeltaan enemmän poliittisia kuin taloudellisia. Oikean analyysin tekemiseksi tarvitaan kummankin alueen ymmärrystä.

Matti Kääriäinen
suurlähettiläs (eläkkeellä)
Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat