Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elinkustannusten erot huomioitava kunta-alalla

Mielipide
 
Tapio Havasto

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen yhtyi (HS Vieraskynä 18. 2.) EK:n järjestöjohtajien kuoroon vaatimalla kirjoituksessaan työehtoihin työajan pidennystä ilman palkkakompensaatiota.

Jo nykyisellä työtahdilla liian monet kuntien palveluksessa työskentelevät uupuvat taakkansa kantamiseen. Eikö kunta-alan johtava neuvottelija kykene esittämään rakentavampaa ehdotusta? Toinen vastenmielinen ehdotus koski nuoria työntekijöitä: heidän määräaikaisuuttaan ei enää tarvitsisi perustella.

Näinä ankeina aikoina työnantajien röyhkeydellä ei näytä olevan äärtä eikä määrää. Kunta-alalla ei totisesti ole pulaa "moderneista" palkkausjärjestelmistä. Vain yhtä puuttuu: rahaa ei ole löytynyt niiden toteuttamiseen laajasti.

Kunta-alan työehtosopimuksia tulee kehittää huomioimaan elinkustannusten alueelliset erot. Vasta silloin voidaan kehuskella moderniudella. Aiemmin, niin sanotusti vanhaan hyvään aikaan, sopimuksiin kirjatut alueiden kalleusluokitukset sentään jossain määrin hoitivat ongelmaa. Luokitukset poistettiin, mutta mitään ei luotu korvaamaan ja korjaamaan poistamisesta syntyvää epätasa-arvoa.

"Äärimaltillisesti" palkattu väki ei ole enää aikoihin tullut palkallaan toimeen pääkaupunkiseudulla, vaikka se tekee täyttä työaikaa vakituisessa työsuhteessa. Pätkä- tai silppupalkollisilla tilanne on vieläkin heikompi. Sama koskee matalapalkkaisista töistä eläkkeelle siirtyneitä.

Oikeudenmukaisuus on alati muodissa, eikä muuten voi ollakaan. Se ja järjestelmien luotettavuus ovat uskottavuuden ja työhön sitoutumisen peruspilareita.

Tapio Havasto
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat