Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopimiselle ja kehittämiselle kyllä, sanelulle ei

Mielipide
 
Jarkko Eloranta

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen vaati kunnille paikallista säästösopimista (HS Vieraskynä 18. 2.). Vaatimustaan hän perusteli työpaikkojen turvaamisella ja julkisen talouden vaikealla tilanteella.

Kuntatyönantajaa kismittää se, etteivät työntekijät ole suostuneet alentamaan palkkojaan, ja se, ettei työnantaja saa yksipuolisesti sanella sitä, millaista palkkaa työntekijälle maksetaan. Vaatimusten perustelut ovat sitä laatua, että kysyn: pitäisikö kuntatyöntekijöiden maksaa triplalasku hyvinvointipalveluista? Ensin verojen muodossa, sitten omaa palkkaa leikkaamalla ja vielä hallitsemattomana työkuorman kasvuna.

Jalosen lupaus työpaikkojen turvaamisesta ei 1990-luvun säästösopimusten kokemusten valossa ole uskottava. Uskottavuutta leikkaa tehokkaasti myös kuntien kiihtyvä palvelujen ulkoistaminen. Kunta-alan työtä siirretään yksityisille palveluntuottajille surutta, hahmottamatta kokonaiskuvaa. Ulkoistaminen kohdistuu usein naisvaltaisiin, pienipalkkaisimpiin töihin.

Tässä touhussa piilee vaara, josta Valtiontalouden tarkastusvirastokin on varoitellut: henkilöstömenoja leikataan ja palvelujen ostoja kasvatetaan – eikä säästöjä synny. Tällaiselle toiminnalle on nimikin: hölmöläisten peiton jatkaminen.

Hölmöläisten touhu on kunnissa lopetettava ja keskityttävä palvelujen tuloksellisuuden kehittämiseen yhdessä henkilöstön kanssa.

Jarkko Eloranta
puheenjohtaja, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat