Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijavalintojen tasa-arvo on vaakalaudalla

Mielipide
 
Jani Tolonen Iina Hänninen

Opiskelijoiden valmistumisajat ovat herättäneet keskustelua. Opintojen tehostamiseksi on ehdotettu uusien ylioppilaiden suosimista yliopistojen valintakokeissa. Kaavailujen mukaan osassa Turun yliopiston tiedekunnista noin puolet uusista aloituspaikoista kiintiöidään uusille ylioppilaille jo vuoden 2016 yhteishaussa.

Olemme luopumassa tasa-arvoisen ja kilpailukeskeisen opiskelijavalinnan ajatuksesta. Jos suosimme uusia ylioppilaita, miksi emme voisi asettaa myös sukupuolikiintiötä tai antaa lisäpisteitä mieshakijoille, jotka pyrkivät naisvaltaisille aloille?

Esimerkiksi luokanopettajakoulutuksessa miesten suosiminen kiellettiin lainvastaisena, sillä kaikkia hakijoita piti kohdella yhdenvertaisina. Nyt uudet ylioppilaat saavat erityisaseman haussa, joten miksi emme voisi palauttaa sukupuolikiintiöitä ja lisäpisteitä mieshakijoille?

Kiintiöitä voidaan kritisoida, osin syystäkin. Ne kuitenkin toimivat esimerkiksi luokanopettajakoulutuksessa erinomaisesti ja tuottivat paljon hyvää. Kiintiöiden poistamisen jälkeen tiettyjen alojen naisvaltaistumiselle ei ollut esteitä. Sen seurauksena meille on muodostunut nykyinen sukupuolittunut koulutusjärjestelmä.

Ilmiö ei ole täysin uusi, sillä tietyt pääaineet ovat perinteisesti olleet miesten aloja ja toiset naisten aloja. Alojen tasa-arvoistuminen katkesi sukupuolikiintiöiden poistamisen jälkeen.

Vuonna 2014 Turun yliopistossa uusista hyväksytyistä opiskelijoista oli naisia humanistisessa tiedekunnassa 70 prosenttia, kasvatustieteellisessä 75 prosenttia, oikeustieteellisessä 70 prosenttia ja yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa 76 prosenttia.

Kaikista Turun yliopistoon valituista uusista opiskelijoista miehiä oli vain 37,7 prosenttia. Logopediaan, sosiaalityöhön tai kotimaiseen kirjallisuuteen ei tilastojen mukaan valittu yhtään miestä. Sosiaalityöhön oli 80 mieshakijaa. Eikö yksikään heistä todella ollut soveltuva sosiaalityön opiskelijaksi?

Miehilläkin on toki vielä muutama oma alansa. Noin 50 pääaineesta selvästi miesvaltaisia aloja ovat tietotekniikka, tietojenkäsittelytieteet, fysiikka, filosofia ja käsityön aineenopettajakoulutus.

Tosiasia on, että vuonna 2014 Turun yliopistoon valittiin naisia liki kaksi kertaa niin paljon kuin miehiä. Kyse ei ole pelkästään siitä, että miehet eivät pärjäisi pääsykokeissa. He eivät enää edes hae yliopistoon tietyille aloille. Pakollinen asepalvelus ja kieliopintojen korostuminen ennakkopisteissä asettavat mieshakijat altavastaajiksi. Taustalla ovat myös eri pääaineisiin ja ammatteihin liitetyt mielikuvat, joita nykyinen opiskelijoiden sukupuolijakauma voimistaa.

Yliopistojen tavoitteena on sukupuolten välinen tasa-arvo. Miten tasa-arvoa voidaan toteuttaa aloilla, joille ei valita yhtään miesopiskelijaa? Voidaanko valintakoejärjestelmää edes kutsua tasa-arvoiseksi, jos kaikki opiskelijoiksi valitut ovat naisia?

Jani Tolonen
kasvatustieteen opiskelija
Iina Hänninen
ohjaaja-käsikirjoittaja
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat