Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajien valintoja ei pidä ylenkatsoa

Mielipide
 
Liisa Vuorio

Mielensäpahoittajien ahkera armeija on ollut liikkeellä sen jälkeen, kun ruokakaupoissa alkoi näkyä hintojen liikettä alaspäin. Nämä tutkijat, järjestöihmiset ja kolumnistit ovat halunneet varoitella meitä ruuan halpenemisen vaaroista. Tähän sankkaan joukkoon ilmoittautui myös Elina Grundström (HS Kolumni 24. 2.).

Yhteistä tälle murheellisten asiantuntijoiden armadalle näyttää olevan huoli tavallisen kuluttajan kyvyttömyydestä tehdä omia arkisia valintojaan oikeilla perusteilla. Grundströmin mukaan nyt on hurahdettu halpaan tavalla, jonka lopullisena seurauksena on suvunjatkamiskyvytön halpayhteiskunta.

Grundströmille ja monille muille murehtijoille näyttäisi olevan yhteistä kyvyttömyys tajuta, mitä ostovoiman heikkeneminen kuluttajan kukkarossa todella tarkoittaa. Toisaalta arvostelu näyttää koskevan myös niitä, joilla vielä ostovoimaa on, mutta jotka silti tohtivat vastuuttomasti "käydä Lidlissä euron eineksiä hankkimassa". Asiantuntija voi langettaa kuluttajalle "väärin valittu" -tuomion usealla eri perusteella.

Kuluttaja tekee valintansa omien mieltymystensä, arvostustensa, budjettinsa ja elämäntilanteensa perusteella. Grundströmin kirjoitus heijasti varmasti vilpitöntä huolta maailman tilasta – mutta samalla valitettavasti myös ylhäältä alas katsovaa asennetta ja oikeassa olemisen sietämätöntä keveyttä.

Liisa Vuorio
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat