Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyväosaisuus ei tartu asuinalueilla

Mielipide
 
Kimmo Lapintie

Maarten van Ham ja Jaana Nevalainen kirjoittivat segregaatiosta (HS Vieraskynä 23. 2.). Heidän mukaansa moni päättäjä ja suunnittelija olettaa, että uusien asukasryhmien tuominen sosiaalisesti ja taloudellisesti heikoille asuinalueille tepsii alueen ongelmiin, kuten työttömyyteen tai pienituloisuuden yleisyyteen.

Näinköhän? Olettavatko päättäjät tai suunnittelijat tosiaan, että pelkkä hyvätuloisen, hyvin koulutetun kantasuomalaisen sijainti naapurissa auttaisi vähempiosaista saamaan työpaikan, palkankorotuksen tai paremman koulutuksen? Miten se ylipäätään voisi tapahtua, pisaratartunnalla?

En ole koskaan törmännyt näin absurdia ajatusta puolustavaan tekstiin tai puheeseen. Sen sijaan tämä olkinukke on useissa yhteyksissä pyritty kumoamaan, myös tieteelliseen tutkimukseen tukeutuen.

Todellisuudessa sosiaalista ja etnistä sekoittamista puolustetaan aivan toisenlaisilla argumenteilla.

Yksipuolisten, sosiaaliselta statukseltaan heikkojen ja maahanmuuttajavoittoisten alueiden ongelma on niiden asema ja maine, joka synnyttää noidankehän: valitsemaan kykenevät ja kantasuomalaiset pyrkivät muuttamaan pois, ja asukkaiksi valikoituvat ne, joilla ei ole valinnanvaraa.

Sosiaalinen sekoittaminen sijoittamalla vuokra- ja omistusasuntoja uusille alueille tai laadukasta asumista yksipuolisille alueille vahvistaa näiden alueiden asemaa.

Koulutetuilla keskiluokan edustajilla on enemmän ostovoimaa, mikä tukee yksityisiä palveluja. He ovat paremmin edustettuina paikallispolitiikassa, ja heidän mediaosaamisensa on parempi, mikä edistää alueiden ympäristöarvojen ja julkisten palvelujen puolustamista.

Monipuolinen väestörakenne ja laadukkaat koulut helpottavat myös maahanmuuttajien integroitumista poliittisesti ja taloudellisesti.

Sosiaalinen ja etninen sekoittaminen ei luonnollisestikaan ole taikatemppu hyvän kaupungin synnyttämiseksi, ja myös siihen liittyy ongelmia, kuten vaikeus tarjota kohdennettuja palveluja eri alueille sijoittuville väestöryhmille.

Kirjoittajien pelko siitä, että asuinalueet alkaisivat muistuttaa liiaksi toisiaan, on kuitenkin perusteeton. Pikemminkin on syytä kantaa huolta päinvastaisesta kehityksestä, joka on viime aikoina ollut voimistumaan päin.

Kimmo Lapintie
yhdyskuntasuunnittelun
professori, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat