Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahapeliongelmien syntyä ehkäistävä tehokkaammin

Mielipide
 
Markus Sjöholm

Sisäministeriön käynnistämä selvityshanke kotimaisten peliyhtiöiden yhdistämisestä on herättänyt keskustelua. Peliyhtiöitä ja edunsaajia ymmärrettävästi huolestuttaa, mitä monopolille ja omille eduille tapahtuu.

RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski kirjoitti (HS Vieraskynä 20. 2.) pelimaailman siirtymisestä nettiin, ulkomaisten yhtiöiden tunkeutumisesta kotimaan monopolimarkkinoille sekä tarpeesta kanavoida suomalaisten pelaamista kotimaisiin yhtiöihin.

Suomalaisten peliyhtiöiden yhdistämispuheissa mennään tuotot ja edut edellä: mikään taho ei ole maininnut intressikseen rahapeliongelmien ehkäisyn tehostamista.

Tavoitteistaan huolimatta monopolimme ei ehkäise millään tavalla ongelmapelaamisen syntymistä. Olemme ongelmapelaamisen määrässä hyvää kansainvälistä keskitasoa. "Hyvän tahdon peleihin" jää siis koukkuun aivan samalla tavalla kuin ulkomaisten operaattorienkin peleihin.

Valtaosa kotimaisesta rahapelaamisesta tapahtuu edelleen suomalaisilla kioskeilla, ruokakaupoissa ja huoltoasemilla. Näissä arkisissa ympäristöissä pelaajalla ei ole käytössään minkäänlaisia aidosti toimivia pelaamisen hallinnan tai rajoittamisen keinoja. Tämä käy ilmi Peluurin auttavassa puhelimessa päivittäin, kun myymälöissä rahansa ja mielenrauhansa hävinneet soittavat.

Peliyhtiöiden yhdistäminen ja teknologinen kehitys tarjoaisivat ongelmien ehkäisyyn sekä valvontaan nykyistä järeämpiä välineitä. Esimerkkejä tehokkaista keinoista kannattaa katsoa vaikkapa nettipeleistä, Viron laivoilta tai naapurimaastamme Norjasta.

Netissä pelejä tarjoavien yhtiöiden (myös kotimaisten) sivuilla on mahdollisuus asettaa itselleen pelirajoja sekä sitova porttikielto määräajaksi. Viron laivoilla ikäraja pelikoneisiin on 21 vuotta: pelikone aukeaa pelattavaksi virolaisella henkilökortilla tai maihinnousukortilla.

Norjassa rahapeliautomaattien pelaaminen vaatii tunnistautumisen kortilla.

Tunnistetun pelaamisen ansiosta pelaaja muun muassa näkee rahan kulutuksensa, pystyy asettamaan itselleen sitovia pelirajoja sekä tarvittaessa estämään pelaamisensa pidemmäksi ajaksi.

Mitään näistä esto- tai rajoituskeinoista ei ole käytössä suomalaisten ruokakauppojen pelikoneissa tai veikkauspisteissä. Arpajaislaki velvoittaa myyjän ikärajojen valvontaan muttei anna myyjälle muuta mandaattia puuttua tarjolla olevien pelien haitalliseen pelaamiseen.

Vaikka päävastuuta omasta pelaamisesta ei voi siirtää pelaajalta itseltään pelintarjoajalle tai ruokakaupan myyjälle, aidosti toimivat esto- ja rajoitustyökalut olisivat vastuullinen kädenojennus kymmenilletuhansille mielenlujuutensa kanssa kamppaileville suomalaisille. Tunnistettu pelaaminen pitäisi myös alaikäiset tehokkaasti poissa rahapelien ääreltä.

Pelituotoissa olemme jo maailman huipulla, mutta vastuullisessa ongelmien ehkäisyssä kaukana kärjestä.

Markus Sjöholm
asiakastyön koordinaattori
Peluuri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat