Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konfliktit eivät selity geeneillä

Mielipide
 
Eerik Lagerspetz

Professori Vesa Kanniaisen vastaus Lari Malmbergille (HS Mielipide 21. 2.) ansaitsee kommentin. Hän esitti, että biologian lait pakottavat elolliset olennot keskinäiseen kamppailuun. Tämä koskee myös meitä ihmisiä, biologisia olentoja kun olemme. Tästä syystä valtioiden välinen pysyvä rauha on mahdoton tavoite.

On syytä sanoa painavasti, että nämä väitteet eivät seuraa mistään tieteellisestä teoriasta. Ne ovat biologiasta inspiraationsa hakevaa filosofista ja sosiologista spekulaatiota.

Kahden eliöyksilön – vaikkapa kahden vierekkäin kasvavan puun – välinen "kilpailu niukoista resursseista" muistuttaa kahden valtion välistä kilpailua vain kielikuvan tasolla.

Resursseista kilpailevat valtiot eivät ole eliöitä. Niillä ei ole geneettistä ohjelmointia.

Moderni sodankäynti on itse asiassa erinomainen esimerkki siitä, miten huonosti ihmisten toiminta on ymmärrettävissä vain geneettiseen opportunismiin ja itsesäilytykseen nojautuvan näkemyksen pohjalta.

Moderni sota osoittaa, että miljoonat ihmiset on mahdollista saada toimimaan yhteisen päämäärän hyväksi, uhraamaan omat itsekkäät päämääränsä ja usein myös henkensä. Moderni sota ei ole sen biologisempi ilmiö kuin moderni pankkijärjestelmä tai yliopistolaitos.

Kanniainen suositteli tutustumista peliteoriaan. Aihetta jonkin verran harrastaneena voin yhtyä suositukseen. Peliteoria on kuitenkin itsessään vain muodollinen teoria. Se ei itsessään, ilman empiirisiä tulkintoja, kerro ihmisistä tai yhteiskunnasta yhtään mitään. Peliteoria ei sano mitään siitä, minkälaisissa vuorovaikutustilanteissa toimijat, esimerkiksi valtiot, todellisuudessa ovat.

Sanottakoon varmuuden vuoksi, että en ole aseistariisunnan suhteen juurikaan optimistisempi kuin professori Kanniainen. En esimerkiksi usko, että Suomi voisi yhtäkkiä luopua puolustuksestaan. Mutta toisin kuin hän, en yritä esittää, että tämä käsitys perustuisi mihinkään muuhun kuin omaan erehtyväiseen moraaliseen ja poliittiseen harkintaani.

Eerik Lagerspetz
käytännöllisen filosofian professori Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat