Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret on pidettävä mukana työelämässä

Mielipide
 
Reijo Vuorento

Pääkirjoituksessa (HS 24. 2.) kiinnitettiin huomiota nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen tavalla, joka ei tue kansainvälisiä, ainakaan Tanskasta saatuja kokemuksia.

Tanskassa työllisyysaste on yli 80 prosenttia, ja yhteiskunnan tuen vastineeksi kaikkien on annettava panoksensa. Monen osalta työmarkkinakelpoisuus ei kuitenkaan ole paras mahdollinen. Siksi työkyvyn arvioinnissa tärkeää on työmarkkinakelpoisuuden kipupisteiden tunnistaminen. Joillakin on sosiaalisia tai terveydellisiä ongelmia, toisilla yksinäisyyttä ja syrjäytyneisyyttä. Aktivoinnin keskeinen sisältö on siinä, että kaikki otetaan mukaan eikä ketään jätetä yksin.

Toimintakykyä ylläpidetään myös HS:n väheksymillä välityömarkkinoilla. On tietenkin selvää, että tavoite on avoimilla työmarkkinoilla, mutta matkalla sinne tarvitaan monenlaisia toimia – muun muassa tuettua työtä.

Suomen suuri ongelma on pitkäaikaistyöttömyyden kasvaminen samalla kun vaikkapa vanhustenhuollossa on resurssipula. Yksinäisyys on monen ikäihmisen arkea ja kotipalvelun resurssit ovat tiukoilla.

Voitaisiinko Suomessakin luoda sellaisia avustavia työtehtäviä, joissa yhdistyvät ihmisten ja yhteisöjen arjen parantaminen ja nuorten työttömien tarpeet? Kolmannen sektorin toiminnoissakin on runsaasti potentiaalia.

Nyt on oikea aika uudistaa työllisyyspolitiikkaa ennakkoluulottomasti. Työvoiman palvelukeskusuudistuksessa kunta, työhallinto ja Kela yhdistävät voimansa kuntajohtoisesti työttömien aktivoimiseksi. Meneillään olevat työllisyyden hoidon kuntakokeilut ovat jo tuoneet uutta virtaa ja esityksiä uudenlaisiksi toimintamalleiksi.

Suurimmat esteet uudenlaisen ajattelun ja aktivoinnin tiellä ovat pitkälti vanhoissa toimintamalleissa ja asenteissa. Työhallinto ei toistaiseksi ole juurikaan suostunut siirtämään omaa toimivaltaansa kuntiin muutoin kuin hyvin pienin askelin.

Työntekijäjärjestöt pelkäävät avustavien työtehtävien korvaavan työehtosopimuksen mukaista työtä – työnantajat taas kilpailun vääristymiä.

Tanskasta voitaisiin ottaa oppia myös sote-sotkuun. Tanskassahan jo ministeriötasolla on erotettu erityispalvelut lähipalveluista, joihin luetaan myös työllisyyspalvelut. Ei sosiaali- ja terveystoimentoimen lähipalvelulla ja vaikka syöpätautien tai kardiologian järjestämisellä ole käytännössä juuri mitään yhteistä.

Lähipalveluiden järjestämisvastuu on säilytettävä kunnilla, jotka joutuvat kohtaamaan taantuman nurjat puolet paikallistasolla. Kunnat tuntevat parhaiten oman alueensa olosuhteet; millaiset työmarkkinat ovat, millaista osaamista on tarjolla ja mitä kehitettävää mahdollisesti on. Jos järjestämisvastuu siirretään kauemmaksi muusta perustoiminnasta, myös työllisyyden hoidon uudet avaukset vaarantuvat.

Eihän siinä olisi mitään tolkkua, jos vaikkapa Helsingin kaupungin kotipalvelujen tuottamisesta päätettäisiin jossain uudessa hallintoyksikössä. Se hankaloittaisi myös nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen tarvittavia uusia avauksia.

Reijo Vuorento
apulaisjohtaja
Suomen Kuntaliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat