Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kivihiili on huonoin energiavaihtoehto

Mielipide
 
Paula Sankelo Anni Granroth

Mielipidesivulla on keskusteltu Helenin tulevasta investoinnista: remontoidako kivihiilivoimala vai rakentaako uusi voimala, joka voi käyttää sataprosenttisesti biopolttoainetta.

Puupolttoaineen käytössä on toki pulmia, etenkin suuressa mittakaavassa. Jos keskitytään vain puun polton haittoihin, kivihiilen koko elinkaaren haitat jäävät liian vähälle huomiolle. Puupolttoaineen kestävyyskriteereille on ilmeinen tarve, mutta on syytä myös kysyä: Jos investoimme kivihiilen polton jatkamiseen, saammeko mistään "kestävää" kivihiiltä? Emme saa.

Suuri yhteistuotantolaitos ei välttämättä ole ilmaston tai Helsingin tulevaisuuden kannalta paras mahdollinen investointi, kuten Peter Lund perusteli (HS Mielipide 16. 2.). Ilmaston kannalta ihanteellisen vaihtoehdon puolustaminen on kuitenkin hankalaa, kun tosiasiallisia vaihtoehtoja on kehityssuunnitelmassa vain kaksi.

Emme ihannoi puun polttamista energiaksi, mutta käytännössä meidän on pakko kannattaa tätä ratkaisua, jos tahdomme kaupunkimme irrottautuvan kivihiilestä. Tilanne on kuntalaiselle turhauttava.

Usein korostetaan, että kumpikin Helenin kehittämisvaihtoehto toteuttaa Helsingin uusiutuvan energian tavoitteet vuodelle 2020.

Kun investoinnit todennäköisesti valmistuisivat vasta 2020-luvun puolella, tuntuu kummalliselta perustella ratkaisuja sillä, miten menneisyyden tavoitteet voidaan saavuttaa. Suunnan tulisi 2020-luvulla olla jo kohti tulevaa ja tiukempia tavoitteita.

Sekin ajattelutapa kalskahtaa väärältä, että olemme tehneet osuutemme, mikäli tavoitteet saavutetaan niukin naukin. Energiaremontissa ei ole nyt syytä jarrutella.

Jotta hiilivapaaseen Helsinkiin voidaan edes teoriassa päästä, tärkein ja kiireellisin tavoite on fossiilisista polttoaineista luopuminen. Kivihiilen polton jatkamista ei voi perustella edes hiilen halvalla hinnalla. Fossiilienergian käytöstä lankeaa kallis lasku, jonka viimeistään omat lapsemme joutuvat maksamaan.

Paula Sankelo
Anni Granroth
Ilmastovanhemmat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat