Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katajanokan rannat kaupunkilaisten käyttöön

Mielipide
 
Karin Tuominen

Kaupunkisivujen jutussa (HS 25. 2.) kerrottiin yleiskaavakeskustelusta Katajanokalla. Kirjoitus painottui mielestäni liikaa merinäköalan vuoksi asunnon ostaneiden näkemyksiin. Haluan tuoda esiin tavallisen katajanokkalaisen kannan.

Helsingin kaupungin rakennusviraston aluesuunnitelmassa vuosille 2013–2014 todettiin, että Katajanokalla on viheralueita asukkaita kohden vähemmän kuin Helsingissä keskimäärin. Tämä tarkoitti viheralueita nykyistä 4 500 asukasta kohden.

Mitä sitten, jos alueelle tungetaan yli 2 000 uutta asukasta? Yleiskaavaselostuksessa mainittu "rantojen viheralueiden kehittäminen" tuntuu lähes huonolta pilalta.

Yleiskaavassa rakennettavaksi merkitty Matruusipuisto oli mainitussa rakennusviraston suunnitelmassa merkitty kunnostettavaksi. Asukkaat ovat pelanneet puistossa petankkia, ulkoiluttaneet koiria tai istuneet nurmella. Sinne on helppo jokaisen tulla vaikka lastenvaunujen ja rollaattorin kanssa, tavata tuttuja ja ihailla merinäköalaa.

Puistossa en ole kuullut puhuttavan omasta ikkunasta avautuvasta näköalasta ja asunnon arvosta vaan kaupunkilaisten oikeudesta nauttia merellisestä Helsingistä.

Mereltä päin tullessani olen aina tuntenut suurta ylpeyttä kotipaikastani. Onhan kysymys kansallismaisemasta, jonka kärkeen saatiin 1980-luvulla uusi arkkitehtoninen helmi.

Tiivistä rakentamista tungetaan nyt kuin käärmettä pyssyyn. Katajanokka-seuran kannanotossa on tuotu esille, että Keskon pääkonttorin ja Kirkkohallituksen kiinteistön muuttaminen asunnoiksi merkitsisi kotia 1 000–1 200 asukkaalle. Tieto on myös kaupunginsuunnitteluvirastossa.

Miksi sitten Katajanokan rannat pitäisi rakentaa täyteen? Virasto perustelee kantaansa muun muassa kivijalkakauppojen ja ravintoloiden menestymisellä kantakaupungissa.

Käykö tällekin suunnitelmalle niin kuin Kiseleffin talolle, jonka Helsingin kaupunki elävöitti mukavasta kauppapaikasta kuoliaaksi?

Karin Tuominen
Katajanokka, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat