Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko saamelaisuuden tuho pian edessä?

Mielipide
 
Ida-Maria Helander Pentti Pieski

Saamelaiset ovat seuranneet järkyttyneinä, kuinka valiokunnat saamelaiskäräjälain uudistamisen yhteydessä ovat esittäneet saamelaismääritelmän laajentamista koskemaan saamelaisiksi pyrkiviä suomalaisia. Nämä kutsuvat itseään statuksettomiksi saamelaisiksi. Tähtäävätkö he näin myös ILO:n alkuperäiskansoja koskevan yleissopimuksen nro 169 piiriin?

Saamelaisten käsitys itsestään ja yhteenkuuluvuudestaan on muovannut pohjoismaiset saamelaismääritelmät kielikeskeisiksi. Suomen saamelaismääritelmä poikkeaa muiden Pohjoismaiden saamelaismääritelmistä. Suomessa saamelaisiksi katsotaan myös ne, jotka polveutuvat vanhoihin verokirjoihin lappalaiselinkeinojen harjoittajiksi merkityistä henkilöistä.

Veroluettelon merkinnät eivät kerro, onko henkilö ollut saamelainen vai ei, ja hallituksen esityksen tarkennetussa saamelaismääritelmässä vaaditaankin, että saamelaiseksi määriteltävä henkilö on omaksunut saamelaiskulttuurin sukusiteidensä kautta ja ylläpitänyt yhteyttä saamelaisuuteen. Näin ei ole saamelaisiksi pyrkivien, polveutumiskriteeriin vetoavien suomalaisten kohdalla.

Olemme kauhuissamme väitteistä, joiden mukaan henkilö voi kuulua alkuperäiskansaan ryhmäidentifikaation ulkopuolella. Linjaus on vastoin kansainvälisiä sopimuksia ja perustuslakia.

Suomi on hyväksynyt YK:n alkuperäiskansajulistuksen, jonka mukaan alkuperäiskansoilla on oikeus määrätä omasta identiteetistään ja jäsenyydestään. Rotusyrjintäkomitea on suositellut Suomelle, että Suomi kunnioittaa saamelaisten itsemääräämisoikeutta määritellessään sen, kenellä on äänioikeus saamelaiskäräjien vaaleissa.

Jos saamelaismääritelmää laajennetaan saamelaisiksi pyrkivien suomalaisten vaatimusten mukaisesti, se avaa saamelaiskäräjät käytännössä lähes kenelle tahansa lappilaiselle etnisestä ja kulttuurisesta taustasta riippumatta ja tekee tyhjäksi saamelaisten itsemääräämisoikeuden. Elävän saamelaiskulttuurin tilalle tulisi näin ryhmä yksilöitä, joilla ei ole todellista yhteyttä saamelaisuuteen. Se olisi saamelaisuuden loppu.

Ida-Maria Helander
varapuheenjohtaja
Suomen saamelaisnuoret ry
Pentti Pieski
puheenjohtaja, City-Sámit ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat